Hlavní obsah

Paříž se připravuje na nejhorší, Seina bude brzy kulminovat

Paříž
Aktualizováno

Paříž a další místa po celé Francii se připravují na patrně nejničivější záplavy za poslední roky. Nejkritičtější situace je právě v Paříži, kde již hladina Seiny atakuje hranici šesti metrů. Meteorologové ale varují, že tok protínající francouzskou metropoli bude dále stoupat. Kulminovat by měl na začátku víkendu, kdy by mohla hladina dosáhnout 6,2 metru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hladina Seiny dál stoupá, záplavy hrozí napříč celou FranciíVideo: Reuters

 
Článek

Ve čtvrtek sice déšť ustal, hladina Seiny ale nadále stoupá rychlostí asi dva centimetry za hodinu. Pobřežní cesty a silnice jsou zaplaveny už několik dní, byla také pozastavena veškerá lodní doprava a částečně byla uzavřena i věhlasná muzea Louvre a Orsay.

Město už nařídilo rozmístit v rizikových lokalitách pytle s pískem a vztyčit protipovodňové zábrany.

Varování vydáno pro 15 departmentů

Nejezdí linka C příměstského vlaku. Konkrétně musely být minimálně do konce ledna uzavřeny stanice Saint-Michel Notre-Dame, Musée d'Orsay, Invalides, Pont de l'Alma, Champ de Mars, Avenue du Président Kennedy a Boulainvilliers.

Kvůli vytrvalému dešti vydali meteorologové varování před záplavami pro 15 francouzských departmentů napříč celou zemí. Na jihovýchodě Francie se lidé musejí připravit na silné sněžení.

V roce 1910 hladina vystoupala až na 8,62 metru, což v metropoli způsobilo katastrofální záplavy, připomněla ČTK. Této hranice by ale Seina v nejbližších dnech dosáhnout neměla. Exponáty se z Louvru kvůli velké vodě už stěhovaly. Naposledy v roce 2016 musel personál muzea evakuovat 150 tisíc exponátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám