Hlavní obsah

Velká Británie nebude vazalem Evropské unie, prohlásil ministr pro brexit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rovnocennost, nikoliv harmonizace předpisů se směrnicemi Evropské unie. O to bude země usilovat po odchodu z EU, prohlásil ministr pro brexit David Davis na středečním jednání výboru britského parlamentu. Do konce března očekává, že se uzavře dohoda s EU o přechodném období po vystoupení z Unie. Během této doby nebude Velká Británie vazalem Unie, prohlásil Davis.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ministr pro brexit David Davis na cestě do sídla premiéra v londýnské Downing Street 10.

Článek

Přechodné období by mělo podle něj trvat dva roky. V souladu s unijními pravidly má země během přechodného období podléhat dohledu unijních agentur, Evropské komise i unijního soudu. K tomu Davis v parlamentu řekl, že Británie v tomto období nebude vazalem EU.

„Ne, nebudeme (vazalem),“ odpověděl konzervativnímu poslanci Jacobovi Reesovi-Moggovi. „Kdyby to bylo navěky, moje odpověď by zněla ano, ale moje odpověď pro krátkou dobu je záporná,” zdůraznil Davis.

V takzvaném přechodném období by měl Londýn zaplatit účet za brexit. Británie slíbila EU zaplatit v rámci finančního vyrovnání mezi 35 a 39 miliardami liber (jeden až 1,1 biliónu korun). Tento slib je podmíněn dosažením dohody o budoucím partnerství.

Žádné deportace unijních občanů

Ministr ujistil, že bude chtít uzavřít ambiciózní dohody o volném obchodu s různými státy. Současné dohody o volném obchodu s EU představují podle Davise základ, a nikoli strop toho, čeho chce Británie dosáhnout po brexitu.

Davis ujistil občany z unijních zemí žijící v Británii, že nemají mít z brexitu strach. Deportováni podle jeho slov nebudou.

Summit EU v prosinci potvrdil možnost posunu rozhovorů mezi EU a Británií do druhé fáze, tedy k budoucím vztahům a přechodnému období, které si přeje Londýn a které by mělo trvat zhruba dva roky po odchodu Británie z bloku na jaře 2019. Během tohoto období by měla podle představ zbývajících 27 zemí EU zůstat v platnosti například stávající unijní pravidla volného pohybu osob a další svobody spojené s jednotným unijním trhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám