Hlavní obsah

Rusko buduje nebezpečné expediční síly, varuje britský generál

– Londýn

Náčelník štábu britské armády Nick Carter varuje, že by Spojené království nemuselo být schopné udržovat krok se svými protivníky. Ve své řeči, kterou pronese v pondělí v Institutu královských sjednocených služeb a už ji schválil ministr obrany Gavin Williamson, bude varovat, že Rusko buduje mohutné expediční síly.

Foto: Handout, Reuters

Rusko-běloruské cvičení Západ 2017

Článek

Carter zmíní, že Rusko staví rostoucí agresivní expediční síly, jež se chlubí schopnostmi, o které britská armáda teprve usiluje. Dodal, že možné vojenské hrozby pro Británii „jsou nyní u dveří Evropy“. Narážel na rozsáhlé cvičení ruských expedičních sil z loňského roku, během něhož se cvičily simulované útoky po celé severní Evropě od Kaliningradu po Lotyšsko. Cvičení Západ se v září konalo v Rusku a Bělorusku. [celá zpráva]

Zmínil i schopnosti Ruska útočit střelami s dalekým doletem, když vypálilo na Sýrii 26 střel ze vzdálenosti 1500 km, a také rozvinuté ruské schopnosti působit v kyberprostoru. Loni premiérka Theresa Mayová uvedla, že Rusko vede proti dalším národům „trvalou kampaň kybernetické špionáže a rušení“.

Podle generála schopnost britské armády odpovídat na hrozby „bude významně oslabena”, když země nebude „držet krok se svými protivníky“.

Chybí peníze na armádu

Projev pronese v době, kdy se v Británii ozývají hlasy upozorňující, že ministerstvo obrany nebude schopno ušetřit na výdajích 3,7 miliardy liber (téměř 104 miliard Kč), aby si mohlo pořídit nové vybavení zahrnující osm fregat Type 28 či devět hlídkových námořních letadel Boeing P-8A Poseidon. Podle parlamentního výboru pro rozpočet to obrana v minulosti nikdy nedokázala a poslanci požadují, aby ozbrojené síly jasně oddělily úspory vytvářené zvýšením efektivity od peněz získaných prodejem majetku a vybavení nebo ušetřených propouštěním.

Minulý týden se objevily spekulace, že existují plány na snížení počtu příslušníků ozbrojených sil o 14 000 osob, snížení počtu lodí o devět a počtu vrtulníků o sto. Ministr Williamson už přiznal, že zdroje se obtížně hledají.

Britská armáda měla minulý rok přibližně 78 000 profesionálních vojáků. Do roku 2020 chce vláda jejich počet navýšit o 4000, a rozběhla proto náborovou kampaň, která je zaměřena i na etnické a jiné menšiny.

Někteří poslanci naopak požadují kvůli zachování síly a kvality armády zvýšení rozpočtu obrany na tři procenta HDP, což je o procento více, než se požaduje po členských zemích NATO, a mnohé to dosud neplní.

Reklama

Výběr článků

Načítám