Hlavní obsah

Británie bude platit Francii za ochranu hranice před migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie zaplatí Francii za ochranu svých hranic před migranty v oblasti severofrancouzského města Calais 44,5 miliónu liber (v přepočtu 1,3 miliardy korun), uvedla BBC. Finanční podpora je součástí širší dohody o správě společné hranice, kterou ve čtvrtek podepsali u Londýna ministři vnitra obou zemí. Učinili tak v přítomnosti britské premiérky Theresy Mayové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová přicházejí do vojenské akademie v Sandhurstu.

Článek

Macron po podpisu dohody řekl, že se zkrátí čas potřebný pro vyřizování případů migrantů, kteří se shromažďují v severofrancouzském přístavu Calais v naději, že se dostanou do Británie. Macron vyjádřil přání, aby Británie přijala více migrantů z Calais - zejména nezletilých bez doprovodu, ale Británie se - alespoň veřejně - k žádnému podobnému kroku zatím nezavázala. [celá zpráva]

Macron, podle kterého je současná situace v Calais neuspokojivá, řekl, že otázka kontroly hranic „je společnou výzvou” a stejně tak společný bude úspěch.

„Peníze se použijí na zlepšení bezpečnosti na hranici," uvedl mluvčí britské vlády. Vynaloží se na oplocení, kamerové systémy a pořízení infračervené detekční technologie, uvedla BBC.

Do oblasti severofrancouzského města Calais přišly v posledních několika letech tisíce migrantů, kteří se odsud snažili dostat do Británie. U přístavního města dokonce vzniklo provizorní tábořiště, takzvaná Džungle, kde žilo až 8000 lidí. Na konci roku 2016 je francouzské úřady zlikvidovaly a v úterý Macron slíbil, že jeho vláda nedopustí, aby tábořiště bylo obnoveno.

V současnosti se podle odhadů na různých místech v okolí Calais zdržuje asi sedm stovek migrantů, kteří se chtějí dostat přes Lamanšský průliv do Británie.

Britská vláda podle svých údajů v posledních letech na bezpečnostní opatření v oblasti Calais vydala více než 100 milionů liber (2,9 miliardy korun). V roce 2015 britské úřady zaznamenaly 80 tisíc pokusů o ilegální překročení hranice s Francií, v minulém roce to bylo už jen 30 tisíc.

Bezpečnostní dohoda

Britská premiérka a francouzský prezident oznámili i posílení vojenské spolupráce. Londýn například podle AP slíbil vyslat tři vrtulníky Chinook a desítky vojáků do saharské Afriky, kde Francouzi bojují s islámskými radikály. Paříž by na oplátku měla posílit britské jednotky v Estonsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám