Hlavní obsah

Macron bude po smrti mladého Iráčana tlačit na Británii, aby přijala více migrantů

Paříž/Calais

Francouzský prezident Emmanuel Macron zamířil v úterý do Calais, odkud se stále pokoušejí migranti dostat do Velké Británie a kde jich několik set divoce táboří. Návštěva se koná dva dny před schůzkou s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Čeká se, že Macron bude žádat, aby Británie přijala nezletilé a rodinné příslušníky migrantů.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron se zdraví s migranty při návštěvě migračního střediska v Croisilles.

Článek

Francii znepokojilo několik tragických případů, kdy v Calais zemřeli koncem roku nezletilí migranti, kteří se pokoušeli dostat do Velké Británie. Jedním z nich byl 15letý Abdullah Dilsouz, kterého 22. prosince přejel chladírenský vůz. Stal se jednou ze tří prosincových nezletilých obětí, čtvrtý teenager zůstává v kómatu a v neděli vlak přejel nohy u Dunkerku mladému Iráčanovi, uvedl list The Guardian.

Abdullah přitom měl právo do Anglie dorazit, protože tam měl příbuzné. Macron proto bude tlačit na Mayovou, aby přijala 80 nezletilých a aby Británie více přispěla na migranty.

Podle charitativních organizací se podmínky migrantů ve Francii zhoršují, a ti proto více riskují. V malých táborech u kanálu La Manche je nyní asi tisíc mladých migrantů.

Macron přitvrzuje vůči migrantům

Macron během cesty navštívil i uprchlický tábor v Arrasu, kde je osmdesát běženců. V Calais Macron řekl, že nedovolí obnovení tábora přezdívaného Džungle, který byl vyklizen v říjnu 2016. „Nebudeme tolerovat ilegální zabírání veřejného prostoru. Calais nejsou zadní vrátka do Anglie. Děláme vše pro to, aby ilegální překračování (hranice) v Calais nebylo možné,” prohlásil francouzský prezident. Slíbil, že tábořiště migrantů nebudou vznikat ani na jiných místech regionu.

Očekává se, že Macron plánuje změnit azylovou politiku, aby více sloužila těm, kteří nutně potřebují ochranu, a ti, kteří nemají právo pobývat ve Francii, byli naopak odsunuti.

Loni ve Francii požádalo o azyl 100 00 lidí, což je o 16 procent více než předloni. Dalších 85 000 osob bylo zastaveno na hranicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám