Hlavní obsah

Předsedou katalánského parlamentu se stal separatista Torrent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona
Aktualizováno

Předsedou nového katalánského parlamentu, který vzešel z prosincových voleb, se ve středu stal separatistický politik Roger Torrent. Zastánci nezávislosti Katalánska podle médií ovládnou pět ze sedmi křesel v parlamentním vedení. To jim dává naději na zvolení expremiéra Carlese Puigdemonta, jenž nyní pobývá v Bruselu, novým premiérem.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Šéfem nového katalánského parlamentu se stal separatista Roger Torrent (uprostřed s vousy)

Článek

Separatisté prosadili osmatřicetiletého Torrenta, člena Republikánské levice Katalánska (ERC), až ve druhém kole hlasování, kde jim stačila prostá většina 65 hlasů přítomných poslanců. Vítěz prosincových voleb, unionistická strana Ciutadans, navrhla do čela parlamentu Josého Maríu Espeja. Zastánci jednoty se Španělskem však mají pouze 57 hlasů, které na jeho zvolení nestačily.

Prvním krokem bude neprodleně ukončit intervenci do našich institucí.
Roger Torrent

Klíčovou byla pro úspěch separatistů pomoc osmi poslanců koalice Catalunya en Comú-Podem (Katalánsko společně můžeme), kteří sice nepodporují nezávislost Katalánska, při volbě předsedy však odevzdali prázdné hlasovací lístky s odůvodněním, že nechtějí přispět ke "zfalšované většině" založené na nepřítomnosti obviněných poslanců.

„Prvním krokem bude neprodleně ukončit intervenci (španělské vlády) do našich institucí," řekl po svém zvolení Torrent, který zároveň přislíbil, že se bude snažit přispět ke sjednocení katalánské společnosti rozdělené na dva nesmiřitelné tábory.

Dvěma místopředsedy byli zvoleni Espejo a Josep Costa ze separatistické koalice Společně pro Katalánsko (JXCat). Spolu s posty tajemníků získali separatisté ve vedení celkem čtyři místa, ze zbývající trojice připadla dvě Ciutadans a jedno socialistům.

Vedení je klíčové pro volbu předsedy vlády. Rozhodne totiž o tom, zda se Puigdemont bude moci o úřad ucházet prostřednictvím videokonference, jak navrhují separatisté.

Hlasovali v zastoupení

Prozatímní vedení parlamentu umožnilo hlasovat v zastoupení trojici uvězněných politiků, mezi nimiž je bývalý vicepremiér Oriol Junqueras. Puigdemont ani čtyři další poslanci, kteří stejně jako zmíněná trojice čelí obvinění ze vzpoury a v obavách ze zatčení zůstávají v Belgii, o to nepožádali.

Zasedání se konalo v emotivní atmosféře a křesla nepřítomných poslanců jsou zakryta žlutými stuhami symbolizujícími hnutí za katalánskou nezávislost. Při hlasování probíhajícím po jménech se ozývá hlasitý potlesk separatistických poslanců ve chvílích, kdy jsou k odevzdání hlasů vyzváni někteří z uvězněných či v Belgii pobývajících politiků.

Puigdemont v zahraničí

„Vezměme si zpět své instituce. Bojujme za naši vlast. Ukažme důstojnost," vzkázal poslancům prostřednictvím Twitteru Puigdemont. Zatím ale nevyjasnil, zda se hodlá ucházet o premiérský post z Bruselu či se vrátí do vlasti. Pokud vstoupí na španělskou půdu, hrozí mu okamžité zatčení.

Španělský premiér Mariano Rajoy tento týden prohlásil, že neuzná katalánskou vládu, jejíž premiér bude úřadovat ze zahraničí. Podle Rajoye by v takovém případě pokračovala správa Katalánska španělskou vládou.

Správu nad Katalánskem převzal Madrid poté, co regionální parlament loni na konci října schválil rezoluci o nezávislosti. Pro tu se vyslovila většina hlasujících v referendu, které se konalo na začátku října, tento plebiscit byl však podle španělské vlády i ústavního soudu nezákonný a protiústavní.

Reklama

Výběr článků

Načítám