Hlavní obsah

Feministky pobouřil dopis hvězdné Deneuveové proti kriminalizaci mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobouření francouzských feministek vyvolal úterní otevřený dopis stovky tamních umělkyň zveřejněný v deníku Le Monde, v němž kritizovaly kampaň proti sexuálnímu obtěžování. Signatářky v čele s hvězdnou herečkou Catherine Deneuveovou se v něm ohradily proti tendenci kriminalizovat muže za pouhé dvoření se ženám.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Catherine Deneuveová na festivalu v Cannes (archivní snímek)

Článek

„Znásilnění je zločin. Ale neodbytné nebo nemotorné flirtování není zločin a ani galantnost není agresí mužského šovinismu,“ soudí umělkyně. Ty tvrdí, že jen „brání svobodu nadbíhat, jež je nepostradatelná pro sexuální svobodu“ a domívají se, že původně americká kampaň MeToo namířená proti sexuálnímu obtěžování žen se zvrtla.

Varují před novou formou puritánství, jež vystupuje na obranu žen, ale reálně jim nasazuje okovy věčných obětí. „Posílání ‚prasat‘ na porážku spíše, než aby pomáhalo ženám získávat sílu, ve skutečnosti slouží zájmům nepřátel sexuální svobody, náboženským extremistům a nejhorším reakcionářům,“ tvrdí dopis.

Feministické aktivistky obvinily jeho signatářky, že pohrdají oběťmi sexuálního násilí a že se pokoušejí zastavit protestní aktivity. „Jakmile se otázka rovnosti posune kupředu, byť jen o půl milimetru, už nás nějaké dobré duše varují, zda se to nepřehání,“ namítla třicítka aktivistek v textu na serveru francetvinfo.fr.

Podle nich jsou umělkyně „recidivistky v oblasti obhajoby pedofilních zločinců nebo oslavy znásilnění“. Směšují prý násilí se „sváděním, založeným na respektu a potěšení“. „Tímto textem se snaží zatlačit zpět olověný poklop, jejž jsme začaly nadzdvihovat,“ tvrdí feministky.

Reklama

Výběr článků

Načítám