Hlavní obsah

Únos syna slovenského prezidenta měl řídit osobně šéf tajné služby

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Někdejší šéf Slovenské informační služby (SIS) Ivan Lexa měl osobně ze své kanceláře řídit únos syna prezidenta Michala Kováče. Deníku Sme to řekl bývalý příslušník tajné služby Ľuboš Kosík, který chce o pozadí únosu vypovídat u soudu. Byl součástí pětičlenného komanda, které v roce 1995 za obcí Svätý Jur uneslo Kováče mladšího.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Únos měl posloužit k diskreditaci prezidenta Michala Kováče, který se dostal do sporu s premiérem Vladimírem Mečiarem (na snímku). Ten později aktéry únosu ochránil amnestií.

Článek

„Vše bylo řízeno Ivanem Lexou. Věděl o každém kroku příslušníků SIS v průběhu únosu,“ citoval ve středu deník Sme Kosíkovo prohlášení, které redakci poslal z afrického státu Mali. Průběh akce měl osobně ze svého automobilu monitorovat tehdejší náměstek ředitele tajné služby Jaroslav Svěchota.

Podle Sme byl Kosík v listopadu 2016 zadržen v Mali na základě mezinárodního zatykače a je stále ve vězení. Slovensko opustil poté, co byl odsouzen ke 14 letům vězení za falšování směnek. Mali zatím nereagovalo na žádost Slovenska o jeho vydání.

Žádost o výpověď Slovensko dostalo

Slovenská generální prokuratura potvrdila, že přes zprostředkovatele dostala Kosíkův vzkaz, že chce vypovídat ve věci únosu Kováče mladšího a bude spolupracovat s vyšetřovacími orgány. „Generální prokuratuře bylo doručeno mailové podání, které bude zpracováno zákonným způsobem,“ řekla mluvčí prokuratury Andrea Predajňová.

Kosík zároveň žádal o informaci, jakou formou má doručit svou výpověď, aby byla dostatečně věrohodná a dostala se bezpečně do správných rukou. Situaci komplikuje fakt, že Slovensko nemá s Mali uzavřenou žádnou smlouvu o právní pomoci.

Po korunním svědkovi únosu Oskaru Fegyveresovi je Kosík už druhý bývalý agent, který roli SIS v akci namířené proti tehdejšímu prezidentovi potvrdil.

Akce měla posloužit k diskreditaci Michala Kováče, který se dostal do sporu s premiérem Vladimírem Mečiarem. Slovenský parlament loni zrušil amnestie, jimiž únos „přikryl“ Mečiar v roce 1998 jako zastupující prezident. Rozhodnutí parlamentu definitivně potvrdil i Ústavní soud SR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám