Hlavní obsah

Zemětřesení v polské vládě. Končí ministři, kteří se dostali do křížku s Bruselem

Právo, Novinky, Pavol Minárik
Varšava
Aktualizováno

Polský prezident Andrzej Duda v úterý při změnách ve vládě premiéra Mateusze Morawieckého na jeho návrh odvolal ministry obrany, vnitra zahraničí, zdravotnictví, životního prostředí a infrastruktury i digitalizace. Odvolané ministry spojovaly ostré spory s opozicí a institucemi EU.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Někdy trenér, v tomto případě Jaroslaw Kaczynski, mění závodníky, aby mužstvo lépe hrálo,” okomentoval změny v polské vládě europoslanec vládnoucí polské partaje Právo a spravedlnost Ryszard Czarnecki.

Patrně nejkontroverznějšího člena vlády - ministra obrany Antoniho Macierewicze, jenž například tvrdil, že letecké neštěstí ve Smolensku bylo ve skutečnosti atentátem - nahrazuje dosavadní ministr vnitra Mariusz Blaszczak. Jeho práci převezme Joachim Brudzinski.  Šéfa diplomacie Witolda Waszczykowskeho nahradil jeho dosavadní náměstek Witold Czaputowicz.

Ministra životního prostředí Jana Szyszku střídá dosavadní předseda rady ministrů Henryk Kowalczyk. Ke změně došlo také v čele rezortu zdravotnictví. Namísto Konstantyho Radziwila jej bude nově řídit dosavadní náměstek ministra vědy a vysokého školství Lukazs Szumowski. Novou ministryní financí je Teresa Czerwinská a ministerstvu investicí a rozvoje bude šéfovat Jerzy Kwiecinsky. Obě tyto funkce dosud zastával premiér.

Vládce Kaczynski

Kaczynski je sice formálně jen řadovým poslancem polského Sejmu, fakticky je ale nejmocnějším politikem v Polsku.

Na změny v kabinetu ale měli vliv i nový polský premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzuej Duda, který před měsícem po dvou letech odvolal ministerskou předsedkyni Beatu Szydlovou.

Polsko se v poslední době ocitlo pod palbou kritiky Bruselu, protože podniká reformy, které v očích Evropské komise a další institucí osmadvacítky narušují demokratické fungování země.

Představitelé opozice na změny ve vládě reagovali prohlášením, že jde jen o zdánlivé změny, které nebudou mít na protievropskou politiku současné vlády vliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám