Hlavní obsah

Do Evropy loni přišlo o polovinu méně migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Počet lidí, kteří se loni přes Středozemní moře dostali nelegálně do Evropy, klesl meziročně o polovinu. Zatímco za uplynulých dvanáct měsíců dorazilo hlavně do Itálie, Řecka nebo Španělska 171 635 migrantů, předloni jich bylo 363 504. V pátek o tom informovala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Migranti na lodi v Neapoli

Článek

Agentura EU pro ochranu vnějších hranic Frontex zaznamenala loni celkem 204 300 ilegálních přechodů unijní hranice.

Zhruba 70 procent všech migrantů, kteří se ze severní Afriky či Blízkého východu přeplavili do Evropy, skončilo v Itálii, zbytek na evropskou půdu vstoupil ve Španělsku, Řecku a na Kypru.

Nejméně 3100 utonulých

Ve snaze překonat Středozemní moře a dostat se na starý kontinent zahynulo do 20. prosince loňského roku přinejmenším 3100 lidí.

Mezi libyjskými a italskými břehy námořníci loni zachránili přes 20 tisíc migrantů, kterým hrozilo utonutí. Nejvíce práce měli v květnu, kdy pomohli v nouzi na moři téměř 4000 lidí.

Většina migrantů, kteří loni do Evropy připluli přes Středozemní moře, pocházela ze západní Afriky. Kromě nich pocházeli běženci nejčastěji z Bangladéše, Eritreje, Egypta, Súdánu, Maroka, Sýrie a Libye.

Reklama

Výběr článků

Načítám