Hlavní obsah

Mafii smrt kmotra kmotrů nerozhází

Právo, Josef Kašpar (Řím)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrt Toto Riiny (87) zvaného Kmotr kmotrů či Bestie sice ukončila jednu kapitolu italského organizovaného zločinu, avšak mafií příliš neotřásla. Naopak šéf italské policie Franco Gabrielli (57) varoval, že přetrvávají důvody ke zvýšené ostražitosti. Pohřeb Riiny se odehrál pouze v úzkém rodinném kruhu.

Foto: Profimedia.cz

Kmotr sicilské mafie z Corleone Salvatore ´Toto´ Riina zemřel v polovině listopadu na rakovinu. Bylo mu 87 let.

Článek

„Riina byl vyobcován z církve pro své činy, kterých nikdy nelitoval, a proto jakýkoliv veřejný obřad nepřipadá v úvahu,“ ujistil v předstihu biskup Michele Pennisi (71).

Tisíc konkurentů jeho éru nepřežilo

„Cosa Nostra, jak jsme ji znali v době zatčení Riiny, už neexistuje,“ potvrdil názor expertů Giancarlo Caselli (78), tehdejší hlavní prokurátor v Palermu.

„Brutální válka, kterou Riina státu vraždami soudců Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina vyhlásil, přiměla úřady k energické reakci. Z tehdejšího vedení nezůstal nikdo, buď zemřeli, anebo sedí ve vězení. Cosa Nostra neskončila, ale zeslábla a jedná jinak než v minulosti,“ upozornil.

Dvě nejvyšší funkce italského státu se pojí s bojem proti zločinům, kterých se Riina dopustil. Piersanti Mattarella, bratr současného prezidenta republiky Sergia Mattarelly (76), byl v roce 1980 zavražděn. Snažil se očistit tehdejší vládnoucí Křesťanskodemokratickou stranu na Sicílii.

Pietro Grasso (72), šéf Senátu, jako soudce spolupracoval s Falconem na přípravě procesů s mafiány. Do politiky vstoupil až mnohem později. „Riina byl primitivní a naprosto nevzdělaný muž, ale velmi mazaný. Postavil jednoho mafiánského konkurenta proti druhému, přidal se na stranu prvního a zabil druhého. A pak zlikvidoval i svého spojence,“ vysvětluje Grosso.

Nejsilnější firma na Apeninách
Obrat mafie, suverénně největší italské firmy, podle odhadů začíná na 160 miliardách eur (4 biliónech Kč) ročně.
Čistý zisk se pohybuje okolo sto miliard eur ročně.
Díky investicím se burzovní hodnota mafie drží na 1,6 biliónu eur.
Do jara 2017 úřady zabavily mafii 12 480 různých typů majetku.
Ve více než 11 tisících případů šlo o nemovitosti.
Jihoitalské oblasti se podílejí na celkovém počtu konfiskátů 80 procenty.
Více než 80 procent ze zabaveného připadne obecním úřadům, 11 procent policii a zbytek karabiniérům.
Většinou jde o domy či byty, asi třetinu tvoří zkonfiskovaná půda.

V dobách Riinovy absolutní moci přišlo o život více než tisíc mafiánů. Nad Falconem vynesl ortel smrti, protože tento soudce při prvním velkém procesu v 80. letech dokázal, že mafii lze dostat za mříže i jako organizaci.

Santino Di Matteo (62) je jedním z těch, kdo to mohou potvrdit. Po vraždě Falconeho přešel na druhou stranu a začal spolupracovat s justicí.

Riina a jeho zeť Giovanni Brusca se mu pomstili: po dvouletém věznění rozpustili jeho pětiletého syna v kyselině. „Měl zemřít už před padesáti lety, i když i teď se mi ulehčilo,“ řekl po Riinově smrti Di Matteo.

Na proces, o kterém se předseda Senátu zmínil, se váže první otazník současnosti. Loni a letos se na svobodu dostalo více než 300 mafiánů, kteří si odpykali až 30leté tresty z 80. let. „Sledujeme jejich kroky, protože může dojít k válce gangů o vedení organizace. Nyní jsme ale na situaci připraveni mnohem lépe než v minulosti,“ tvrdí palermský prokurátor Franco Lo Voi (60).

Zločinci jsou opatrní

„Poslední velký kmotr na svobodě je Messina Denaro, ale nevíme, zda se skrývá na Sicílii, anebo je v zahraničí,“ řekl Giuseppe Governale (61), šéf Celostátní prokuratury pro boj proti organizovanému zločinu DIA.

„Cosa Nostra se přizpůsobila situaci, snaží se na sebe co nejméně upozorňovat, jde jí především o proniknutí do hospodářských a politických kruhů. Zjistila, že válka proti státu se jí nevyplatila,“ říká Luciano Violante (78), exžalobce a předseda parlamentního výboru pro boj proti organizovanému zločinu.

’Ndrangheta je brutální. Vydírá – nebo uplácí
Celostátní prokuratura pro boj proti organizovanému zločinu DIA je jedním z nejdůležitějších dědictví soudce Falconeho. Zřídila odbočky v celé Itálii a prostřednictvím neustále aktualizovaného digitálního propojení má okamžitý přehled o všech odsouzených, prošetřovaných a podezřívaných v kruzích organizovaného zločinu včetně jejich majetku a finančních operací.
DIA zasílá každých šest měsíců parlamentu zprávu o stavu boje proti organizovanému zločinu. Už několik let zdůrazňuje, že největším nebezpečím pro normální demokratické soužití společnosti není sicilská Cosa Nostra, nýbrž kalábrijská ’Ndrangheta.
„’Ndranghetě se podařilo ovládnout výnosný obchod s narkotiky, především s kokainem dováženým nejen z Kolumbie. Loni zaznamenal Afghánistán – bez ohledu na přítomnost NATO – nejvyšší produkci opia v dějinách,“ uvádí zpráva. „’Ndrangheta se opírá o široký počet rodinných, vzájemně nezávislých klanů, nefunguje jako centralizovaná, několika kmotry ovládaná Cosa Nostra. Její snahou je proniknout do obchodních, průmyslových a někdy i politických kruhů.
A obrovské zisky z prodeje narkotik jí to umožňují. Je ještě brutálnější než Cosa Nostra, ale politiky či podnikatele si spíše kupuje a pak je vydírá. Dlouhá hospodářská krize jí samozřejmě nahrála,“ popsal situaci šéf policie Franco Gabrielli (57).
Centrem aktivit mafie už dávno není Sicílie a už vůbec ne Řím, ačkoli i tam si koupila některé politiky. Pilířem aktivit se stal Milán. Za leskem prosperity stojí obrovská finanční síla ’Ndranghety, která investovala do všech odvětví ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám