Hlavní obsah

Putin bude znovu kandidovat na prezidenta

– Moskva • Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu oznámil, že se bude ve volbách v březnu 2018 znovu ucházet o post hlavy státu. Mohl by tak v úřadě působit dalších šest let.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin svou kandidaturu oznámil během setkání se zaměstnanci automobilky GAZ v Nižním Novgorodu. „Ano, budu kandidovat na post prezidenta Ruské federace,“ řekl podle agentury TASS.

Prohlásil to poté, co se ho podle agentury Interfax jeden ze zaměstnanců zeptal, jestli půjde znovu do voleb, když ho podpoří lid, což byla podmínka, již Putin avizoval dříve.

„Tady v tomto sále vás všichni podporujeme, Vladimire Vladimiroviči, dejte nám dar a řekněte své rozhodnutí, protože stojíme za vámi, GAZ stojí za Vámi,“ uvedl zaměstnanec, načež přišla výše uvedená odpověď.

Putin se v roce 2018 zúčastní prezidentských voleb již počtvrté. Pokud by uspěl, stál by v čele Ruské federace od roku 2018 až do roku 2024.

Poprvé v roce 2000

Putin se stal poprvé prezidentem v roce 2000. Když si ho jako svého nástupce vybral Boris Jelcin.

Od nepříliš známého bývalého agenta KGB toho nikdo moc nečekal, Putinovi se však podařilo zkonsolidovat moc a proměnit rozvrácenou zemi s chaotickou ruskou demokracií ve stát se silně autoritářskými prvky a obnovenými velmocenskými ambicemi.

Prezidentský post Putin obhájil ve volbách na konci roku 2003. Potřetí za sebou kandidovat nemohl, a tak ho v roce 2008 vystřídal Dmitrij Medvěděv, přičemž Putin za jeho vlády zastával post předsedy vlády.

Medvěděv pak v roce 2011 navrhl straně Jednotné Rusko jako kandidáta na prezidenta právě Putina, který od roku 2012 opět stojí v čele země. Medvěděv je nyní premiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám