Hlavní obsah

Polovina Britů chce nové referendum o brexitu

Londýn

Brexit nadále dělí britskou společnost a polovina Britů by stále chtěla vypsání druhého referenda o bytí či nebytí v Evropské unii. Vyplynulo to z průzkumu pro nedělník Mail on Sunday. V neděli také na veřejnosti vystoupil bývalý britský premiér Tony Blair a vyzval, aby byl brexit odvolán, protože pro něj není možné vyjednat příznivé podmínky a argumenty jeho zastánců v referendu se ukázaly být nepravdivé.

Foto: Pool, Reuters

Bývalý britský premiér Tony Blair prosazuje, aby byl brexit odvolán.

Článek

Blair v rozhovoru pro BBC upozornil, že slib 350 miliónů liber navíc pro zdravotnictví, jak je Britům slibovali zastánci brexitu v kampani před referendem, byl falešný. Ti, kdo prosazovali brexit, tvrdili, že tolik peněz Británie ušetří poté, co nebude muset přispívat do společného unijního rozpočtu. Už tehdy ale kritici upozorňovali například na to, že tvůrci zcela pominuli částku, kterou EU Londýnu zase vrací zpět.

Blair současně poznamenal, že se britská vláda snaží s EU vyjednat pro svůj odchod v březnu 2019 nemožné.

„Snaží se vyjednat vystoupení z jednotného trhu, ale zároveň obnovení všech výhod. To se nestane, a upřímně řečeno hrozí, že nám zbude jen zmatek a to nejhorší z obou těchto světů,“ prohlásil Blair.

Dodal, že otázka brexit zásadně ohrožuje také Velkopáteční mírovou dohodu v Severním Irsku, protože nastoluje hrozbu obnovení hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Vláda konzervativců navíc podle něj plýtvá silami na zbytečném brexitu, zatímco neřeší například rostoucí problém s bydlením.

Polovina Britů chce další referendum

Referendum o Brexitu ukázalo na rozdělenou britskou společnost. Jinak lidé hlasovali podle věku, vzdělání, oblasti, kde žijí, i náboženské příslušnosti.

Polovina lidí si přitom nadále myslí, že by mělo být vypsáno druhé hlasování o odchodu království z Evropské unie.

Polovina Britů si rovněž myslí, že by měli hlasovat také o konečné podobě dohody o brexitu.

Více než třetina respondentů - 35 procent - předpokládá, že se jejich finanční situace po vystoupení Británie z EU zhorší. Zlepšení naopak očekává jen 14 procent lidí.

Průzkumu vedeného minulý týden se účastnilo přes tisíc Britů.

Anketa

Pomůže si podle vás Velká Británie odchodem z Evropské unie?
Ano
35,1 %
Ne
64,9 %
Celkem hlasovalo 1448 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám