Hlavní obsah

V houbách z Ruska našli Francouzi radioaktivní cesium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský jaderný úřad ASN ve čtvrtek oznámil, že v liškách dovezených z Ruska bylo zjištěno radioaktivní cesium. Podle šéfa úřadu byly zpřísněny kontroly poté, co se nad Evropou objevil v říjnu radioaktivní mrak s rutheniem, dodal však, že oba případy spolu nesouvisejí, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Pierre-Franck Chevet z úřadu pro jadernou bezpečnost ASN

Článek

„Poslední informace, kterou mám, je, že to vypadá, že byly objeveny stopy cesia v houbách, které mohly přijít z Ruska,“ uvedl předseda ASN Pierre-Franck Chevet francouzskému Senátu při slyšení o jaderné bezpečnosti. Další detaily ke zjištění neuvedl.

Chevet řekl, že se nezdá, že by nález Cesia souvisel s detekcí ruthenia106 v ovzduší, o němž informoval francouzský ústav pro jadernou bezpečnost IRSN 9. listopadu. Tehdy bylo zjištěno jen ruthenium. [celá zpráva]

„Je tu rozpor mezi tím, co bylo naměřeno, a co spočítal IRSN,“ řekl Chevet.

Pokud bylo naměřeno jen radioaktivní ruthenium, pak to znamená, že spíše unikl tento izotop a nedošlo k nehodě v jaderném zařízením, při níž by unikly i další radioaktivní izotopy.

Podle ruské meteorologické služby byla zjištěna tisícinásobně vyšší hladina ruthenia 106 u závodu na zpracování jaderného paliva Majak. Ten ale únik popírá a tvrdí, že separaci ruthenia pro lékařské účely už několik let neprovádí. Ruthenium se v přírodě nevyskytuje. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám