Hlavní obsah

Německý voják, který se měl vydávat za Syřana a plánovat teror, je na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý voják, který se vydával za syrského uprchlíka a byl podezřelý z přípravy bombového útoku, jenž měl být připsán migrantům, byl propuštěn z vazby pro nedostatek důkazů. Ve středu o tom rozhodl německý nejvyšší soud.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Příslušníci bundeswehru. Ilustrační foto

Článek

Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe konstatoval, že dosavadní výsledky vyšetřování nepotvrdily důvodné podezření na přípravu závažného násilného činu.

Nadporučík Franco A. podle původních podezření společně s komplici krajně pravicového smýšlení chystal útok a vlastnil zbraně a výbušniny. Do vazby byl vzat jako 28letý letos 26. dubna. Druhý podezřelý voják z ní byl propuštěn už v létě. Oba působili na základně ve východofrancouzském Illkirchu. [celá zpráva]

Arabsky neumí, dávky přesto dostal

Franco A se pod falešnou identitou zaregistroval jako žadatel o azyl ze Sýrie. Spolkový imigrační úřad (BAMF) mu loni zaručil omezenou ochranu, ačkoli neuměl arabsky a úřad s ním vedl pohovor ve francouzštině. Franco A. dokonce pobíral sociální dávky na základě azylového zákona.

Nejvyšší soud uvedl, že Franco A. je nadále podezřelý na základě různých výsledků vyšetřování, ale vzhledem k nesrovnalostem není dostatečně pravděpodobné, že chtěl skutečně spáchat atentát na veřejně činnou osobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám