Hlavní obsah

Luhanské separatisty vede po převratu agent ruské tajné služby

Luhansk

Nového vůdce mají od pátku luhanští separatisté, lidová rada samozvané Luhanské lidové republiky v pátek přijala rezignaci svrženého Igora Plotnického. Na jeho místo jednohlasně jmenovala šéfa tajné služby Leonida Pasečnika, uvedla o víkendu agentura RIA Novosti. Pasečnik byl podplukovníkem ukrajinské tajné služby, ale zároveň i agentem ruské tajné služby. Slíbil dodržovat minské dohody a vyměnit zajatce.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Nový vůdce luhanských separatistů Leonid Pasečnik

Článek

Pasečnik povede samozvanou republiku až do voleb. Po nástupu do funkce slíbil podle agentury Unian dodržování minských dohod o příměří a zmínil, že nebude bránit výměně zajatců s Ukrajinou: „Rezignace Igora (Plotnického) nijak nedopadne na proces výměny válečných zajatců. Tento proces pokračuje. V pondělí dostanu jejich seznam ke schválení.“

Podle ukrajinského serveru Myrotvorec, jenž zveřejnil mj. jména novinářů, kteří navštívili separatistické samozvané republiky, se Pasečnik narodil v roce 1970.

Pracoval v ukrajinské tajné službě SBU a dosáhl hodnosti podplukovníka. Působil v oddělení bojujícím v Luhanské oblasti s pašeráky. Bývalý proevropský prezident Viktor Juščenko ho v roce 2007 vyznamenal, když se mu podařilo u přechodu do Ruska Izvaryne zabavit peníze a zboží za dva milióny dolarů.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Nový šéf luhanských separatistů Leonid Pasecčnik

Podle ukrajinských aktivistů Pasečnika naverbovala ruská tajná služba FSB ještě před rokem 2006 a úspěšný zátah mu měl pomoci proniknout do vyššího vedení SBU.

Po vyhlášení samozvané LNR v roce 2014 byl Pasečnik zapleten do řady akcí zavánějících korupcí. Mimo jiné nakoupil za vysoké ceny v Rusku potraviny. Zapojen byl i do pašování uhlí a paliv a zřejmě i do černých obchodů se zbraněmi.

Převratem vyvrcholil boj mezi frakcemi separatistů

Ke změně ve vedení došlo po týdnu chaosu, kdy se vzbouřil ministr vnitra Igor Kornět. Plotnickij ho v pondělí odvolal pro podezření ze spáchání trestného činu. Kornět odmítl odstoupit a zabarikádoval se v budově ministerstva, kterou střežili jeho muži. Tvrdil, že v zemi řádí příznivci Kyjeva a on se je snaží zastavit. [celá zpráva]

V půlce týdne do Luhansku dorazily jednotky ze samozvané Doněcké lidové republiky bez distinkcí. Podle ukrajinských zdrojů ale přijeli i ruští vojáci včetně členů vojenské rozvědky GRU a příslušníků speciálních sil ministerstva vnitra. Podle ukrajinských zdrojů Moskva údajně stála za Kornětem, ale oficiálně se k boji mezi separatisty nijak nevyjádřila, i když separatisty podporuje.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Igor Plotnickij

Plotnickij, který řekl, že čelí puči, minulý týden uprchl do Ruska. Viděn byl 23. listopadu na moskevském letišti.

Na pátečním zasedání přijalo vedení separatistů jeho rezignační dopis. [celá zpráva]

Odstoupení bylo zdůvodněno „zdravotními problémy“, které souvisely s válečnými zraněními. Ta ale neutrpěl na frontě, nýbrž při loňském pokusu o atentát, z něhož podezříval luhanskou tajnou službu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

centrum Luhansku kontrolují ozbrojení muži

O víkendu se situace ve městě uklidnila, množství ozbrojených mužů pokleslo, uvedla Zvláštní monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která dohlíží na dodržování příměří na východě Ukrajiny.

Ukrajinské síly osvobodily Travneve

Během krize ve vedení separatistů se ukrajinským silám podařilo dobýt vesnici Travneve v Luhanské oblasti. Probíhaly tam minulý týden jedny z nejtvrdších bojů v jinak celkem klidném podzimu. Vyvrcholily 23. listopadu.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci hlídkují v Travneve

„V bojích o obec Krymské ukrajinští vojáci zabili čtyři okupanty a pět dalších jich zranili. Naneštěstí čtyři z našich hrdinů padli a dva byli zraněni,“ uvedla agentura Unian s odvoláním na tiskové středisko operace ATO proti separatistům.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci u Travneve

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám