Hlavní obsah

Separatisté v Luhansku bojují o moc mezi sebou

– Luhansk

V Luhansku, který je hlavním městem neuznané separatistické Luhanské lidové republiky (LNR), probíhá tvrdý boj o moc. Střed města obsadili policisté věrní odvolanému ministrovi vnitra Igorovi Kornětovi, uvedla Ukrajinska pravda. Vůdce LNR Igor Plotnickij jejich postup odsoudil, napsala agentura Reuters.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Igor Plotnickij na přehlídce ke Dni vítězství

Článek

Korněta v pondělí odvolal z funkce vůdce luhanských separatistů Igor Plotnickij kvůli vyšetřování podezření ze spáchání trestného činu. Kornět však odvolání odmítl a zabarikádoval se v budově ministerstva vnitra LNR.

Centrum města obsadili ozbrojení policisté věrní Kornětovi. Plotnickij jeho akci odsoudil. „Pokus jistých elementů na ministerstvu vnitra takto zpochybňovat rozhodnutí zašel za hranice přijatelného. S plným přesvědčením mohu říci, že je to pokus jistých osob zůstat u moci za pomoci destabilizace situace a bude velmi brzo neutralizován.“

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Igor Plotnickij

Kornět ale odvolání odmítá a tvrdí, že zůstává u moci, a požaduje naopak stíhání jiných vysokých představitelů LNR. V noci údajně jeho lidé zabránili „aktivitám ukrajinské diverzní a rozvědné skupiny, která se pokusila proniknout na území LNR, aby tam spáchala sabotážně-teroristické činy”. „Většina sabotérů byla zadržena, ale malá část jich unikla potrestání,“ tvrdí Kornět.

Podle něj za akcí stála ředitelka místní televize Anastasia Šurkevojová, která je prý agentkou ukrajinské tajené služby. Kornět dodal, že jména těch, kdo stáli za pokusem destabilizovat situaci v LNR a jednali ve jménu Kyjeva, už předal Plotnickému, aby rozhodl o jejich stíhání a zadržení.

Plotnickij přiznal, že seznam dostal, ale uvedl, že není žádný důvod jmenované zadržet. Silou však zatím proti Kornětovi nezasáhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám