Hlavní obsah

Zeman se v Moskvě setkal s Gorbačovem

– Moskva

Prezident Miloš Zeman se v úterý odpoledne v Moskvě setkal s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem. Informoval o tom Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident poté vyznamenal čtyři ruské osobnosti včetně tří veteránů z druhé světové války.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman se v Moskvě setkal s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem

Článek

S nyní šestaosmdesátiletým Gorbačovem se měl Zeman setkat už loni v září v Praze, kam ale nakonec bývalý šéf Sovětského svazu nepřijel ze zdravotních důvodů. V Praze se měl Gorbačov účastnit konference o bezpečnosti v Evropě, na niž poslal jen videoposelství. V něm mimo jiné poukázal na prudké zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem a vyjádřil lítost, že hospodářské kontakty budované desetiletí se zpřetrhávají a že dialog nahradily sankce.

Gorbačov stál v čele Sovětského svazu koncem 80. let a od března 1990 do prosince 1991 byl jeho prvním a zároveň posledním prezidentem, než se Sovětský svaz rozpadl.

Gorbačov zahájil po nástupu do čela sovětských komunistů v roce 1985 změny, které měly reformovat komunistický systém. To se mu ale nepovedlo.

Medaile veteránům

Tři veteráni, Marija Rochlinová, Vladimir Dymkov a Boris Zvegincev, obdrželi od prezidenta medaile Za hrdinství. Vyznamenaní, jimž je každému 93 let, si stříbrné medaile s vyobrazením dvouocasého lva převzali osobně. Zeman v projevu vyjádřil úctu veteránům nejen za jejich boj za vlast, ale i za civilizovanou Evropu.

Medaili Za zásluhy obdržela ruská bohemistka, profesorka slovanské filologie Valerija Vasiljevová. Stejnou medaili prezident udělil i ruské obhájkyni lidských práv Svetlaně Ganuškinové. Předsedkyně výboru Občanská pomoc a členka prezidentského Výboru pro rozvoj institucí občanské společnosti a pro lidská práva ocenění nepřevzala, protože je v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám