Hlavní obsah

Zeman se v Soči setkal s Putinem. Řeč byla o Sýrii i o lebce svaté Ludmily

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v úterý v rámci státní návštěvy Ruska setkal se svým protějškem Vladimirem Putinem. Sešli se v Putinově rezidenci v Soči. Státníci se shodli, že se vojenská operace v Sýrii chýlí ke konci, a zdůraznili nutnost zahájení politických jednání o budoucnosti této blízkovýchodní země. Řeč byla také o ekonomice nebo o lebce svaté Ludmily.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Ruska Vladimir Putin přijal ve své černomořské rezidenci Bočarov ručej v Soči prezidenta ČR Miloše Zemana.

Článek

„V Sýrii jste zvítězili. On (syrský prezident Bašár Asad) má pod kontrolou skoro celé syrské území vyjma malých oblastí. Nakonec, je to demokraticky zvolený prezident," řekl Zeman podle ruské agentury TASS.

Putin na to odpověděl: „Máte pravdu. Je pravda, že přes 98 procent syrského území mají pod kontrolou syrské jednotky. V Sýrii jsou stále ohniska odboje, ale díky útokům našeho letectva a syrských spojenců se zmenšují,” odvětil podle TASS Putin.

Zeman se chtěl během návštěvy věnovat hlavně hospodářské spolupráci, zaměřit se však hodlá také na sankce, které Evropská unie proti Rusku vyhlásila.

Fotografie ze schůzky zveřejnil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na svém Twitteru.

Putin při uvítání ocenil Zemanův podíl na tom, že nehledě na existující problémy se spolupráce obou zemí prohlubuje, zejména v ekonomice. Řekl, že hodlá se Zemanem diskutovat i o kulturní výměně a o rostoucím zájmu o výuku ruštiny v Česku. Spokojen je Putin také s výměnou divadelních souborů.

Zeman poukázal na početnou delegaci podnikatelů, kteří s ním přijeli. Zatímco na dřívější návštěvu Francie jich prezidenta doprovázelo 14, v Rusku je jejich počet desetinásobný, uvedl Zeman.

Zároveň vyslovil politování nad tím, že „z technických, nikoli ideologických” důvodů nebylo možné přivézt lebku sv. Ludmily, kterou uctívá i ruské pravoslaví. Lebka měla být podle původních plánů vystavena na dva dny v některém z moskevských chrámů.

Zemanova politická moudrost

Ještě před samotným setkáním uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, že Putin si u Zemana cení především politické moudrosti a autority i zájmu, který má český prezident o rozvoj česko-ruských vztahů.

„Takový zájem je dnes na evropském kontinentu upřímně řečeno působivý,“ konstatoval mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám