Hlavní obsah

Turecko přijde o peníze, EU přivře kohoutky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozpočet EU pro rok 2018 počítá se závazky ve výši 160,1 miliardy eur (přes 4,24 biliónu korun) a platbami 144,7 miliardy eur (3,84 biliónu korun). Nad ránem se na tom dohodli vyjednavači zemí EU a Evropského parlamentu. Kompromis také předpokládá snížení peněz, které v rámci přípravy na členství v bloku dostane Turecko. O 105 milionů eur (2,6 miliardy korun).

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Země, které spolupracují s EU a respektují demokratické standardy, mají dál naši jednoznačnou podporu. Těm, kdo se těmto standardům vzdálí a porušují základní práva, jsme poslali jasnou zprávu, že unií nabízené finance nejsou poskytovány bezpodmínečně," uvedl vyjednavač europarlamentu Siegfried Muresan.

Turecko řadu let usiluje o členství v Evropské unii, v souvislosti s přístupovými rozhovory dostává určitou finanční podporu. Ve stávajícím víceletém finančním rámci, tedy mezi roky 2014 a 2020 je to skoro 4,5 miliardy eur (přes 119 miliard korun) určených například na zlepšení veřejné administrativy, boj s korupcí, sbližování regulačních pravidel, ale třeba i posilování nezávislého soudnictví a vlády práva.

Do Turecka míří nyní i další unijní peníze, v souvislosti s loňskou jarní dohodou o migrační krizi. Ty ovšem nejsou určeny pro tamní vlády, ale EU je prostřednictvím mezinárodních organizací vydává na pomoc především syrským uprchlíkům v tureckých táborech.

Investice do pracovních míst

Rozpočet Evropské unie pro příští rok klade důraz na růst, tvorbu pracovních míst či řešení nezaměstnanosti mladých v nejvíce postižených regionech. Program podpory studentských výměn Erasmus bude posílen o 20 milionů eur, výzkumné programy v rámci Horizontu 2020 o 70 milionů a podpora malých a středních firem v rámci programu COSME o 15 milionů eur.

Větší podporu pocítí i agentury odpovídající za bezpečnost jako je Europol, Eurojust či Evropský podpůrný azylový úřad (EASO), které hraj klíčovou roli při potírání terorismu, organizovaného zločinu a dalších hrozeb.

Dohodnutou kompromisní podobu rozpočtu EU pro příští rok nyní musí nejprve formálně potvrdit členské státy a poté ji schválí plenární jednání europarlamentu. Nejspíš se tak stane 30. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám