Hlavní obsah

Mayová nabídne EU za dohodu dalších 20 miliard eur, píše The Sun

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová nabídne Evropské unii dalších 20 miliard eur (513 miliard korun), aby odblokovala rozhovory o brexitu a otevřela cestu k jednání o budoucím vzájemném obchodu. Ve čtvrtek to napsal britský bulvární list The Sun. Jen nepřímo se při tom odkázal na nejmenované zdroje. Mayové mluvčí to označil za spekulaci.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Chceme pokrok, co nejrychleji to je možné, a chceme se posunout k rozhovorům o budoucích vztazích co nejrychleji to jde,” reagoval mluvčí na novinovou zprávu. Možné navýšení peněžní nabídky okomentoval slovy: „Řekl bych, že je to další spekulace.”

The Sun napsal, že plán ústupku vznikl v době, kdy v Londýně s premiérkou Mayovou a ministrem pro brexit Davidem Davisem jednal spojenec německé kancléřky a předseda největší a nejvlivnější lidové frakce v europarlamentu Manfred Weber.

Ten po středečním jednání prohlásil: „Patřím k těm skeptičtějším partnerům na unijní straně k procesu brexitu, ale chci říct, že nyní jsem optimističtější.“

Britská premiérka Mayová už dříve uznala, že její země vyvolává „u zbylých členských států a jejich daňových poplatníků nejistotu ohledně unijního rozpočtu“, a slíbila, že Británie zaplatí své závazky až do konce nynějšího rozpočtového období v roce 2020. To je asi 20 miliard eur.

Pokud platí, že se rozhodla uvolnit dalších 20 miliard, jak napsal The Sun, pohybuje se britská nabídka „odstupného” okolo 40 miliard eur (zhruba 1,26 biliónu korun).

O budoucím obchodu od prosince?

Evropská komise, která za celou EU vede vyjednávání, ovšem podle médií původně požadovala víc, přičemž argumentovala ještě dalšími britskými závazky z minula.

Není však jasné, kolik peněz požaduje. Sdělovací prostředky zmiňují částku 75 miliard eur i vyšší.

Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier varoval, že pokud Londýn vbrzku nenabídne víc peněz, nebudou ještě v prosinci zahájeny rozhovory o budoucí obchodní dohodě po brexitu. Předseda Evropské rady Donald Tusk přitom předpokládal, že jednání by se mohla rozběhnout ještě před koncem roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám