Hlavní obsah

Odvolaný katalánský premiér odjel do Belgie, stále se spekuluje o azylu

Brusel

Katalánský premiér zbavený úřadu Carles Puigdemont se v pondělí vydal do Belgie. Potvrdil to právník, jehož služby si Puigdemont v Belgii objednal. Některá média už v pondělí odpoledne spekulovala, že by odvolaný premiér mohl v belgickém království žádat o azyl.

Foto: , ČTK/AP

Odvolaný katalánský premiér Carles Puigdemont

Článek

Udělení azylu o víkendu připustil belgický tajemník pro azyl a migraci Theo Francken, který je zástupcem vlámských nacionalistů ze separatistické Nové vlámské aliance (NV-A). Belgický premiér Charles Michel však takovou možnost odmítl.

Puigdemontův právník Paul Bekaert se nechtěl ke spekulacím vyjadřovat, uvedl server BBC. Potvrdil však, že se Puigdemont nyní zdržuje v Bruselu a on jako právník pro něj nepřipravuje žádné „specifické spisy“.

Podle španělských médií se Puigdemont v Belgii setkal s vlámskými politiky a v Bruselu ho doprovází pět ministrů jeho odvolané vlády. Katalánská vláda tvrdí, že pokračuje ve své práci.

Puigdemontovi hrozí ve Španělsku trestní stíhání za vzpouru a trest vězení až na 30 let. Puigdemont nejenže neustoupil Madridu a dal vypsat referendum o nezávislosti Katalánska, které španělský ústavní soud prohlásil za protiústavní, ale také odmítl uznat sesazení své vlády, když španělský premiér Mariano Rajoy pozastavil Katalánsku autonomii a většinu Puigdemontových kompetencí od pondělí delegoval na místopředsedkyni španělské vlády Sorayu Sáenzovou.

Rajoy vyhlásil v Katalánsku na 21. prosince nové volby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám