Hlavní obsah

Řeckého anarchistu podezřelého z rozesílání dopisových bomb obvinili z terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Muž zatčený v sobotu v Řecku kvůli podezření z účasti na rozesílání balíčkových bomb začátkem roku byl v neděli obviněn z pokusu o atentát na bývalého řeckého premiéra Lucase Papademose a z terorismu. Podle tiskové agentury AP to oznámila řecká prokuratura.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecký anarchista stanul kvůli rozesílání dopisových bomb před soudemVideo: Reuters

 
Článek

Prokuratura 29letého muže obvinila z členství v teroristické skupině Konspirace ohňových buněk, která se k zasílání bomb přihlásila, a z vyrobení a odeslání balíkové bomby Papademosovi. Zároveň ho obvinila z držení střelných zbraní a výbušnin s cílem páchat teroristické akce a zásobovat jimi teroristické organizace a také z padělání, krádeže a držení drog.

Policie v bytě zadrženého našla střelné zbraně, munici, rozbušky, výbušniny, časovače, falešné doklady a hašiš.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Řečtí forenzní experti kontrolují auta bývalé premiéra Lucase Papademose

Policisté v březnu objevili a následně zneškodnili osm balíčků s výbušninou adresovaných různým osobám a institucím z oblasti ekonomie v několika evropských zemích. O týden dřív exploze dopisu v pařížské pobočce Mezinárodního měnového fondu (MMF) zranila jednu ženu. Podobná zásilka z Řecka dorazila také na německé ministerstvo financí.[celá zpráva]

Dopisová bomba byla doručena i Papademosovi a zranila ho, když ji 25. května otevřel. Následně se musel více než měsíc léčit v nemocnici.[celá zpráva]

K zásilce s výbušninou zaslané bývalému německému ministrovi financí Wolfgangovi Scheublemu, kterou se podařilo včas zneškodnit, se přihlásila řecká anarchistická skupina Konspirace ohňových buněk. Ta se na rozesílání dopisových bomb zaměřila už několikrát v minulosti a adresovala je zejména velvyslanectvím a evropským státníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám