Hlavní obsah

Krize se prohlubuje. Katalánský premiér předčasné volby nevyhlásil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona
Aktualizováno

Katalánský premiér Carles Puigdemont oproti původnímu očekávání nakonec předčasné volby nevyhlásil. Jako důvod uvedl, že nezískal dostatečné záruky z Madridu. Podle dosavadních vyjádření centrální vlády v Madridu tak Katalánsko de facto odsoudil ke ztrátě autonomie. O jejím odebrání má španělský senát hlasovat v pátek. Madrid tímto postupem reaguje na říjnové referendum o osamostatnění, které neuznává.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Katalánský premiér Carles Puigdemont

Článek

„Snažil jsem se získat záruky pro vyhlášení těchto voleb, ale nedostal jsem odpověď od PP (španělská vládní Lidová strana), která to využila ke zvýšení napětí,” uvedl podle ČTK katalánský premiér.

Dodal, že aplikace ústavního článku 155 k omezení autonomie, kterou se chystá v pátek schválit španělský Senát, je "nespravedlivá" a "nezákonná".

Agentura Reuters v souvislosti s očekávaným vyhlášením předčasných voleb upozornila, že by mohly separatisty posílit, ale i oslabit. Současně s odkládáním vyhlášení samostatnosti by se totiž mohl tábor separatistů názorově dále štěpit.

Toto rozdělení mezi zastánci nezávislosti je po celou dobu krize patrné a znovu se ukázalo ve čtvrtek, když na protest proti očekávanému vyhlášení předčasných voleb rezignovali dva katalánští poslanci.

Madrid navíc Katalánsko už dříve varoval, že pouhé vyhlášení nových voleb pro něj nebude dostačujícím krokem.

Foto: Mapy.cz

Katalánsko

Katalánský deník El Periódico ve svém čtvrtečním vydání napsal, že Puigdemontovi doporučil vyhlásit volby premiér regionu Baskicko Iňigo Urkullu. Baskický premiér jednal s katalánskou stranou ve středu ve Vitorii a Puigdemonta údajně odrazoval od toho, aby jednostranně vyhlašoval nezávislost.

El Periódico však současně podotkl, že nová zdrženlivost Katalánska zakládá na vytvoření jednotné katalánsko-baskické fronty, jejímž cílem je dosáhnout u Madridu úpravy španělské ústavy tak, aby byla vůči těmto regionům, usilujícím o větší samostatnost, benevolentnější.

Katalánsko na severovýchodě Španělska, jehož metropolí je Barcelona, je s více než sedmi milióny obyvatel druhým nejlidnatějším ze 17 autonomních společenství v zemi.
Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.
Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám