Hlavní obsah

Zemanův nápad odškodnit Ukrajinu za Krym odmítá devět z deseti Rusů

– Moskva

Devíti z deseti Rusů se nelíbí nápad českého prezidenta Miloše Zemana, aby Moskva vyplatila Kyjevu odškodnění za ukrajinský poloostrov Krym anektovaný Ruskem. Vyplývá to z průzkumu státního střediska pro výzkum veřejného mínění VCIOM, o kterém dnes informovala agentura TASS. Se Zemanem souhlasila jen čtyři procenta dotázaných.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

V ruském průzkumu Zemanův návrh 79 procent dotázaných „vůbec nepodporuje” a dalších 11 procent „spíše nepodporuje”. Nápad odškodnit Ukrajinu za Krym podpořil jen každý pětadvacátý z dotázaných, i když v případě nejmladší věkové kategorie od 18 do 24 let skoro pětina.

Polovina účastníků průzkumu argumentovala, že Krym historicky patří Rusku, 15 procent nechápalo, proč by Rusko mělo Ukrajinu odškodňovat, a 13 procent – shodně s Kremlem – ujišťovalo, že o připojení k Rusku rozhodli sami obyvatelé Krymu, a tak by Rusko nemělo nic platit.

Podpora připojení Krymu k Rusku mezi Rusy podle VCIOM vzrostla z loňských 87 na nynějších 93 procent.

„Z racionálního hlediska se Zemanův návrh nezdá nesmyslný: Rusko by tím získalo možnost urovnat vztahy s Evropskou unií a Ukrajinou. Ale tento 'monetární' přístup k řešení krymské otázky odporuje hodnotám většiny Rusů ohledně vlasti: Krym již považují za její přirozenou a už nespornou součást. Ani normalizaci vztahů se Západem nepovažují Rusové za důvod, proč by se měli zřeknout důležitých zásad,” poznamenal k výsledkům průzkumu Stěpan Lvov z VCIOM.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Zeman minulý týden při vystoupení ve Štrasburku před Parlamentním shromážděním Rady Evropy označil anexi Krymu za „fait accompli”, tedy za hotovou věc. [celá zpráva] Kyjev a Moskva by se podle něj měly dohodnout na kompenzaci, ať v penězích či v ropě a plynu. Nápad rozhořčeně odmítl Kyjev, ale i Kreml, podle kterého o kompenzacích nemůže být řeč. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám