Hlavní obsah

Zeman navrhl kompenzovat Ukrajině Krym finančně nebo v přírodních surovinách

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v projevu před Parlamentním shromážděním Rady Evropy hovořil o potřebě komunikace a přátelství mezi národy. Zeman například kritizoval protiruské sankce a mimo jiné uvedl, že Ukrajina by za anektovaný Krym mohla získat nějakou formu kompenzací, ať už finanční, či naturální.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český prezident Miloš Zeman před vystoupením na Parlamentním shromáždění Rady Evropy

Článek

Zeman se při odpovědi na otázku ohledně anexe Krymu Ruskem zaštítil slovy německého exprezidenta Joachima Gaucka, který řekl, že snaha vrátil Krym Ukrajině by znamenala válečný konflikt.

Jako možné řešení Zeman zmínil možnosti finančních kompenzací pro Ukrajinu. Dalšími možnostmi by byly kompenzace ve formě surovin. Zmínil zejména ropu a zemní plyn. Zdůraznil přitom, že jde o jeho soukromý názor.

„Sankce nikam nevedou“

Zeman se v úvodním proslovu prezentoval jako pamětník a neváhal připomenout, že před radou Evropy vystupoval jako „mladý zdravý muž“ před 18 let.

Připomněl, že stejně jako nefungovaly sankce proti kubánskému režimu Fidela Castra ze strany US, jsou podle něj nefunkční sankce proti Rusku. Namísto sankcí Zeman prosazuje „ideologickou diverzi“, která by umožnila lidem více komunikovat.

Sankce podle něj iniciují „fenomén obklíčené pevnosti“, který nahrává silným lídrům, jako je ruský prezident Vladimir Putin.

Migranti jsou pro Čechy jako yetti

Při dotazu na postoje české veřejnosti k uprchlíkům Zeman uvedl, že v České republice žádní uprchlíci nejsou a přirovnal je k „yettimu či paní Colombové“.

„Z českého pohledu je migrant něco jako yetti nebo paní Colombová, ale my víme, že v okolních zemích je celá řada migrantů,“ dodal Zeman na vysvětlenou, proč se v Praze konaly demonstrace pro i proti migraci.

Zeman si při diskusi postěžoval, že „téměř neslyší, respektive slyší velice špatně“, a požádal proto diskutující, aby mluvili nahlas. Závěrem poděkoval svému poradci Rudolfu Jindrákovi, „který byl megafonem“ otázek, které prý prezident vůbec neslyšel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám