Hlavní obsah

Teroristických hrozeb přibývá a čas na zásah se krátí, varoval šéf MI5

– Londýn

Šéf britské tajné služby MI5 Andrew Parker varoval, že teroristická hrozba v zemi neobyčejně rychle vzrostla a rozšířila se. V rozhovoru, z něhož citovaly AP a BBC, zdůraznil, že tempo protiteroristických operací je nejvyšší za 34 let, co působí u MI5.

Foto: Reuters

Ředitel britské tajné služby MI5 Andrew Parker

Článek

„Rozsah našeho působení je větší než kdykoli předtím,” řekl Parker. „Během posledních čtyř let bylo ve Spojeném království zmařeno 20 útoků,” dodal s tím, že letos do června zatkly bezpečnostní jednotky 379 lidí podezřelých z terorismu.

Hrozba islámského terorismu podle Parkera dramaticky vzrostla tento rok, kdy při atentátech v Londýně a Manchesteru zemřelo dohromady 36 lidí. Jeho úřad podle něj v současné době vede 500 vyšetřování týkajících se zhruba 3000 lidí, kteří jsou bezpečnostním složkám známi kvůli svým extremistickým aktivitám. V minulosti podle Parkera MI5 prověřila přes 20 000 lidí podezřelých z vazeb na teroristy. Parker dodal, že v Británii se bezpochyby pohybují „násilničtí extremisté”, kteří ještě nebyli odhaleni.

Parker uvedl, že aktuálně „přichází větší teroristická aktivita rychleji“ a přitom se dá „obtížněji detekovat“. Zmínil, že v letos se v některých případech u letošních útoků MI5 znala atentátníky, což byl případ Khurama Butta, který zaútočil na London Bridge, v takových případech je podle něj personál MI5 zasažen. Dodal však, že se tajná služba snaží poučit z každého útoku a „vyždímat z něj každou kapku informací”.

Zmínil taky, že v bojích v Sýrii a v Iráku zahynulo 130 Britů, kteří tam odjeli bojovat v řadách Islámského státu. Připomněl, že mnozí se vrátili a další budou vracet, takže teroristická hrozba ještě stoupne.

V zemi, kde je každý monitorován, žít nechceme

Parker upozornil, že by proto měl v dalších letech počet pracovníků tajné služby vzrůst ze 4000 na 5000. Přesto ale podle něj není možné všem atentátům zabránit.

„Někdy se stanou, protože toto je svobodná společnost, liberální demokracie, a my každého pořád nemonitorujeme. Ani bychom v takové zemi nechtěli žít,” uvedl.

„Útoky se někdy urychlí, od záměrů přes plány k akci uběhne jen pár dnů. To s tím, že extremisté mohou využívat bezpečné přístavy na síti, může vést k tomu, že se hrozby hůře zjišťují a dává nám to menší čas na zásah.“

Parker kvůli tomu vyzval internetové a softwarové firmy, aby spolupracovaly s vládou na tom, aby extremisté nemohli používat pro nezjistitelnou komunikaci sociální sítě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám