Hlavní obsah

Šéf MI5: Al-Káida dál plánuje krvavé útoky proti Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Západ čelí komplexnější hrozbě terorismu kvůli válce v Sýrii, kde bojují stovky občanů evropských zemí. Tajné služby se snaží rizikům zabránit, ale všechny útoky odvrátit nelze, prohlásil ve čtvrtek šéf britské rozvědky MI5 Andrew Parker.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Povstalečtí bojovníci v Sýrii

Článek

„Víme, že skupina teroristů z tvrdého jádra Al-Káidy v Sýrii plánuje krvavé útoky proti Západu. Ačkoliv se my i naši partneři snažíme dělat, co jde, víme, že nelze doufat, že zabráníme všemu,“ řekl Parker. Středeční útok v pařížské redakci týdeníku Charlie Hebdo, při němž zemřelo 12 lidí, je toho podle něj „strašlivou připomínkou“.

Bojovníci vracející se z války v Sýrii si podle Parkera s sebou přivážejí také „pokroucenou ideologii“, což může vyústit v útoky v západních zemích. Radikálové navíc umějí využívat sociální média, takže své poselství mohou šířit prakticky všude.

Západ tak čelí „komplexnějším a ambicióznějším pokusům... způsobit velké ztráty na životech, často při útocích na dopravní systémy nebo známá místa“.

Parker uvedl, že jen jeho služba v posledních několika měsících odhalila tři teroristická spiknutí.

Uvedl také, že by špionáž měla dostat širší možnosti k identifikaci a sledování podezřelých.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

Válka v Sýrii trvá čtyři roky. V konfliktu, který začal v březnu 2011, už přišlo o život přes 207 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám