Hlavní obsah

Merkelovou oslabila porážka v dolnosaských volbách, SPD se nečekaně nadechla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Křesťanští demokraté (CDU) nedosáhli podle šéfky strany a kancléřky Angely Merkelové svého volebního cíle, když v zemském hlasování v Dolním Sasku skončili až druzí. Naopak SPD si spravila chuť po celoněmeckých volbách, kde dostala jen 20,5 procenta hlasů. Nedělní předčasné volby ve druhé největší a čtvrté nejlidnatější spolkové zemi vyhrála SPD se ziskem 36,9 procenta hlasů před CDU s 33,6 procenta.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Angela Merkelová

Článek

Výsledek CDU v Dolním Sasku je nejhorší od roku 1959. Merkelová je přesto přesvědčená, že druhé místo v zemských volbách neoslabuje její pozice při formování vlády. „Nevnímám volební výsledky v Dolním Sasku jako naše oslabení v tomto cíli,“ řekla. V zemských volbách podle ní hrály velkou roli místní záležitosti a spokojenost místních občanů s tím, jak vládne dolnosaský premiér Stephan Weil z SPD.

Podle analytika společnosti Teneo Carstena Nickela, která dělá průzkumy, ale pozice kancléřky oslabila a může s tím mít problémy sesterská bavorská CSU: „CSU se bojí, že Dolní Sasko ukazuje odpor veřejnosti proti rozhodnutím Merkelové v migrační krizi v roce 2015.” Přitom CSU tlačí na horní hranici počtu přijatých uprchlíků, zatímco CDU, Zelení a FDP, s nimiž sestavuje koaliční vládu, strop odmítají.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Dolnosaský premiér Stephan Weil se raduje z vítězství SPD v zemských volbách.

SPD po ohlášení odchodu do opozice v celoněmeckých volbách, kde získala jen 20,5 procenta hlasů, což je historické minimum, vyhrála zemské volby, byť ty předchozí troje v Sársku, Šlesvicku-Holštýnsku a Severním Porýní Vestfálsku prohrála.

Merkelová je hlavně spokojena s tím, že v Dolním Sasku už nebude moci vládnout SPD se Zelenými, kteří jsou sice třetí nejsilnější se ziskem 8,7 procenta, následovaní svobodnými demokraty (FDP) se 7,5 procenta a Alternativou pro Německo (AfD) se 6,2 procenta. Ta sice skočila pátá, ale v zemském parlamentu je poprvé.

Terčem kritiky se stala FDP, která vstupuje do nové německé vlády a odmítla v Dolním Sasku jednat o koalici se sociální demokracií a Zelenými. Tato koalice je přitom jednou z mála, která může po volbách v Dolním Sasku vzniknout. „Je nyní na Stephanu Weilovi, aby oslovil partnery, s nimiž by mohl sestavit nový kabinet,” podotkla Merkelová.

Výsledky voleb v Dolním Sasku
stranapočet hlasůrozdíl od minulých volebpočet křesel
SPD36,9 %4,355
CDU33,6 %-2,450
Zelení8,7 %-512
FDP7,5 %-2,411
AfD6,2 %6,29
Levice4,6 %1,5

SPD bude mít v novém zemském sněmu 55 křesel, CDU 50, oslabení Zelení 12. Dosluhující koalici SPD a Zelených tak v parlamentu, který má celkem 137 křesel, budou k většině chybět křesla dvě.

Foto: Jutrczenka von Bernd, ČTK

Angela Merkelová

Šéf Zelených Cem Özdemir věří, že FDP svůj postoj ještě změní. Demokratické strany by podle něj měly být připraveny mezi sebou jednat i spolu vytvářet koalice. „Že FDP prostě odmítá rozhovory, je demokraticky nezodpovědné,” byl ještě výrazně kritičtější exministr životního prostředí za Zelené Jürgen Trittin. Také podle sociálních demokratů by FDP měla změnit svůj blokační postoj a umožnit alespoň rozhovory.

Pokud svobodní demokraté svůj názor nezmění, zbude Weilovi jen možnost pokusit se vytvořit velkou koalici s CDU kancléřky Angely Merkelové. Tu si ale před volbami ani on nepřál. Teoretickou možností zůstává i koalice CDU, Zelených a FDP, tedy stejná jako na celoněmecké úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám