Hlavní obsah

Madrid chystá reakci na dění v Katalánsku, které směřuje k samostatnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Barcelona

Španělský premiér Marian Rajoy v parlamentním projevu ve středu dopoledne nastíní další postup Madridu v reakci na úterní deklaraci schválenou katalánským parlamentem, která má dovést region k nezávislosti. Ačkoli vyhlášení samostatnosti katalánský premiér Carles Puigdemont pozdržel, aby mohl jednat s centrální vládou, očekává se, že Rajoy jeho krok rázně odmítne. Ve hře je omezení autonomie Katalánska.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

Rajoy ráno povede mimořádné zasedání vlády, která bude zvažovat možné kroky. V noci se sešel se šéfem socialistické opozice Pedrem Sánchezem a jednat měl i s lídrem druhé nejsilnější pravicové strany Ciudadanos Albertem Riverou, který již dříve vyzýval k omezení autonomie Katalánska.

Zatímco Rivera prosazuje uplatnění ústavního článku 155, umožňujícího převzetí části pravomocí autonomních úřadů španělských regionů, bezvýhradně, Sánchez je v této věci zdrženlivější.

Rajoy vede jednání, aby získal co nejširší mandát pro rázný zákrok vůči katalánským separatistům. Sám už jim také opakovaně pohrozil odnětím autonomie. [celá zpráva]

Katalánsko míří k nezávislosti

Katalánský premiér Carles Puigdemont v katalánském parlamentu v úterý večer prohlásil: „Výsledky referenda opravňují Katalánsko k tomu, aby se stalo nezávislým státem.” [celá zpráva] Separatističtí poslanci katalánského parlamentu tato slova odměnili potleskem. Pro nezávislost se 1. října při zhruba třiačtyřicetiprocentní účasti vyslovilo podle místních úřadů přes 90 procent hlasujících.

Premiér současně zdůraznil, že chce snížit napětí mezi Katalánskem a centrální vládou v Madridu. Nezávislost by kvůli obavám z chaotické situace chtěl vyhlásit na zasedání své vlády až po několika týdnech. Během této doby hodlá přesvědčit španělského premiéra Mariana Rajoye, aby akceptoval výsledky katalánského referenda, které Madrid označuje za neústavní.

Poslanci po jeho projevu schválili text „Deklarace zastupitelů Katalánska”, v němž se hovoří o „obnovení plné svrchovanosti” a vyzývá svět k jejímu uznání. Média se neshodují na tom, zda má text nějakou právní závaznost.

Pobouřená reakce Madridu prý popírá realitu

Místopředsedkyně španělské vlády Soraya Saénzová de Santamaría Puigdemontovi v první reakci z Madridu vzkázala, že pokud chce Katalánsko zahájit dialog s centrální vládou, musí jeho vedení opět začít jednat v mezích zákona.

„Ani pan Puigdemont, ani nikdo jiný nemůže vyvozovat závěry ze zákona, který neexistuje, z referenda, které neproběhlo, ani z vůle katalánského lidu, kterou si chce přivlastnit,” prohlásila Saénzová v narážce na to, že katalánský zákon o nezávislosti zneplatnil ústavní soud, referendum bylo neústavní a zakázané a většina Katalánců k němu vůbec nepřišla – mnozí ovšem kvůli brutálnímu zásahu španělské Civilní gardy, která zranila na 900 Katalánců, jež se ho chtěli zúčastnit a bránili školy, kde se hlasovalo. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám