Hlavní obsah

Katalánští poslanci schválili deklaraci nezávislosti s odkladem. Madrid chystá odpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona
Aktualizováno

Katalánští poslanci v úterý schválili deklaraci nezávislosti, ovšem s dovětkem o odkladu jejího vyhlášení. Katalánský premiér Carles Puigdemont před tím v projevu v parlamentu prohlásil, že Katalánci vyhráli v nedávném referendu právo na nezávislost a že chce mandát, aby mohl vyhlásit nezávislý stát. Navrhl ale, aby parlament odložil vyhlášení nezávislosti, aby se mohlo jednat. Madrid premiérovu řeč označil za vyhlášení nezávislosti, uvedla SkyNews.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Katalánský premiér Carles Puigdemont (vpravo) a viceprezident Oriol Junqueras v katalánském parlamentu

Článek

„Hlasy říkají ano nezávislosti a já chci postoupit vpřed,“ prohlásil Puigdemont. „V tomto historickém okamžiku jako katalánský premiér chci následovat vůli lidu, aby se Katalánsko stalo nezávislým státem,“ řekl.

Nezávislost by chtěl vyhlásit na řádném zasedání vlády. „Milióny Katalánců si myslí, že by Katalánsko mělo být samostatným státem. Milióny jsou nyní přesvědčeny, že nezávislost je jedinou možností,“ uvedl.

Demokratická a mírová cesta

Před vyhlášením chce ale jednat s Madridem. Jednání by podle něj měla trvat několik týdnů. „Katalánci jsou vždy ochotni jednat,“ řekl. Madridskému soudu současně předají katalánské úřady hlasovací lístky, aby viděl, že požadavky jsou oprávněné.

Foto: Albert Gea, Reuters

Katalánský premiér Carles Puigdemontpřed projevem v regionálním parlamentu

„Navrhujeme odložit vyhlášení deklarace nezávislosti, aby se dalo pracovat na uplatnění výsledků referenda. Dnes jsme udělali gesto odpovědnosti pro dialog,“ řekl a navázal na předchozí slova: „Mnohokrát jsme prokázali, že jediná cesta vpřed je demokratická a mírová.“

Katalánští poslanci následně schválili deklaraci nezávislosti s dovětkem o odkladu jejího vyhlášení. Podepsalo ji 72 ze 135 poslanců a premiér.

Dokument, který byl přijat na žádost Carlese Puigdemonta, ponechává vyhlášení nezávislosti na vládě, která má lhůtu na vyjednávání s Madridem, informoval list La Vanguardia.

„Katalánsko dnes obnovuje svou plnou svrchovanost,“ píše se v dokumentu s titulem „Deklarace zastupitelů Katalánska“. Text vyzývá všechny státy a mezinárodní organizace k uznání nezávislé Katalánské republiky.

Referendum o nezávislosti Katalánska
Konalo se v neděli 1. října. Katalánská regionální vláda ho uspořádala přes to, že vláda v Madridu i španělské soudy plebiscit označily za neústavní.
Centrální vláda se ho také snažila aktivně překazit. Úřady zabavovaly volební lístky a snažily se překazit hlasování přes internet, police pak uzavřela část škol, kde se mělo hlasovat. V den plebiscitu pak došlo k dalším policejním akcím, místy násilným. Zraněno bylo na 900 lidí.
V referendu nakonec hlasovalo 2,26 miliónu lidí z více než pěti miliónů voličů. Zhruba 90 procent z hlasujících bylo pro odtržení regionu od Španělska.

Španělská vláda už slova katalánského premiéra označila za vyhlášení nezávislosti regionu a vzkázala, že připravuje odpověď.

Podle komentátora listu El País může Španělsko stále použít článek ústavy 155, který by znamenal převzetí kontroly nad katalánskou vládou a de facto by zrušil katalánskou autonomii. Puigdemont totiž stále mířil k vyhlášení samostatnosti, což je v zemi nezákonné.

Chtěli referendum jako Skotové

Katalánský premiér Carles Puigdemont v úterním projevu také odsoudil zásah španělských úřadů proti zakázanému referendu, který si vyžádal na 900 zraněných.

„Cílem bylo vyvolat paniku a strach, aby lidi zůstali doma. Ale přepočítali se, nedosáhli cílů, protože více než dva milióny lidí překonaly strach,“ řekl k počtu účastníků plebiscitu.

Foto: Stringer, Reuters

Brutální zásah španělských policistů

Puigdemont připomněl, že od smrti caudilla Francisca Franca přispívalo Katalánsko k demokratizaci Španělska a získávalo autonomii. Pak se ale situace změnila, když Madrid začal ořezávat autonomii regionu: „Španělská vláda se chovala velmi agresivně a pokoušela se znovu centralizovat moc.“

Zmínil také to, že v Británii bylo referendum o Skotské nezávislosti možné. „Vše, co jsme chtěli, bylo referendum skotského typu. Žádali jsme 18krát. Bylo zas a zas odepíráno. Nejsme zločinci, nejsme šílenci, jsme normální lidé, kteří chtějí volit, Nemáme nic proti Španělsku. Chceme dosáhnout lepšího porozumění se Španělskem. Vztah mnoho let nefungoval a to je neudržitelné.“

Premiér uvedl, že dopad referenda v Katalánsku přesahuje hranice Katalánska i Španělska, čímž narážel na zásah policie: „Je zřejmé, že to už není nadále vnitřní záležitost., Katalánsko je teď evropskou záležitostí.“ Uvedl, že nelze zapomenout zraněné při referendu.

Vyjádřil se i k ekonomickým dopadům: „Katalánsko by se mělo méně obávat odchodu firem, a více daní, které jdou Madridu.”

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Lídryně katalánské opoziční liberální strany Ciudadanos Ines Arrimadasová

Jeho řeč odsoudila vůdkyně opoziční liberální strany Ciudadanos Inés Arrimadasová. Podle ní jde o puč a katalánský premiér nemá oporu v EU. „Nacionalismus představuje rozdělení, naší cestou je Evropská unie, která představuje jednotu,” řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám