Hlavní obsah

Zahalování obličeje se chystají zakázat také v Dánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko se zřejmě stane další evropskou zemí, která muslimským ženám zakáže zahalování obličeje burkou nebo nikábem. Se zákazem zahalování souhlasí takřka všechny parlamentní strany, a tak není otázkou zda, ale spíš kdy k zákazu dojde. V pátek o tom informovala agentura Reuters.

Foto: archiv, Právo

Ženy v burce

Článek

„Není to o zákazu náboženského oblečení, je to o zákazu maskování,“ prohlásil mluvčí Liberální strany Jacob Ellemann-Jensen. Ta je nejsilnější partají dánské koaliční vlády. K novinářům hovořil poté, co se liberálové dohodli, že zákaz zahalování obličeje podpoří.

Pro zákaz je také nejsilnější opoziční strana Sociální demokracie. „Pokud jde o zákaz burek, jsme připraveni jej podpořit. Jsou tam ale nějaká dilemata. Například to, jak by byl takový zákaz vynucován,“ nechal se podle agentury Reuters slyšet lídr dánských sociálních demokratů Mette Fredriksen.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Rakušané berou zákaz vážně

Zahalování obličeje muslimských žen před nedávnem zakázalo Rakousko. Příslušný zákon začal v této alpské zemi platit 1. října a tamní policie na jeho dodržování začala ihned přísně dohlížet. [celá zpráva]

Nošení burek a nikábů je už zapovězeno nebo omezeno ve Francii, Nizozemsku, Bulharsku a v německé spolkové zemi Bavorsko. Norsko již zakázalo nošení burek a nikábu v mateřských školách a základních, středních i vysokých školách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám