Hlavní obsah

Rakouští policisté začali odhalovat zakryté tváře muslimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salzburg

Rakouští strážci zákona dali hned od začátku platnosti nového zákona najevo, že berou zákaz zahalování obličeje vážně. Tiskové agentury zveřejnily snímky z města Zell am See, kde policisté zastavili zahalenou ženu a na místě ji donutili šátek z obličeje sejmout. Zda musela žena také platit pokutu, není jasné.

Foto: Profimedia.cz

Rakouští policisté narazili na zahalenou muslimku v Zell am See.

Článek

„Budeme samozřejmě k věci přistupovat s odpovídající přiměřeností, ale jako policie zkrátka musíme zákon uplatňovat," vysvětloval mluvčí rakouských policistů už 1. října, kdy zákon vešel v platnost.

V zemi žije jen asi 150 žen, které si halí celý obličej, a opatření tak pocítí především cizinky po příletu do Rakouska.

Foto: Profimedia.cz

Žena přistižená se zahaleným obličejem

Smyslem zákona zakazujícího zahalování celého obličeje burkou, nikábem, ale také například kuklou, je „zajištění soudržnosti v otevřené společnosti“. Každý, kdo zákon poruší, se vystavuje riziku pokuty ve výši 150 eur. To odpovídá necelým čtyřem tisícům korunám.

Protiimigrační nálady jsou v Rakousku na vzestupu a předvolební průzkumy dávají tušit, že by euroskeptická a protipřistěhovalecky laděná Svobodná strana Rakouska po parlamentních volbách, které se konají 15. října, mohla skončit i druhá, upozornil deník Daily Mail.

Zahalování obličeje na veřejnosti už je v některých zemích zakázáno. Jako první v Evropě tak v roce 2011 učinila Francie, po které následovala Belgie, Nizozemsko či Bulharsko.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Reklama

Výběr článků

Načítám