Hlavní obsah

U volebních místností v Německu se tvoří fronty, Merkelová i Schulz už hlasovali

– Berlín

V německých nedělních parlamentních volbách odevzdala v Berlíně svůj hlas i stávající kancléřka Angela Merkelová, jejíž strana je velkou favoritkou voleb. Kancléřka svou volbu nikterak nekomentovala. Ještě před ní hlasoval ve Würselenu sociální demokrat Martin Schulz, jeho SPD však nemá podle průzkumů šanci vyhrát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá kancléřka Angela Merkelová odvolilaVideo: Reuters

 
Článek

Přesto novinářům, kteří se ho ptali, kolik hlasů dostane SPD, řekl: „Dost na to, abych se stal kancléřem.” V předvolebních průzkumech ale sociální demokracie s podporou kolem 22 procent ztrácela zhruba 14 procentních bodů na CDU/CSU. Že to s jeho stranou nevypadá dobře, uznal ve volební místnosti ve středoněmeckém Goslaru i sociálnědemokratický ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Martin Schulz odevzdává hlas v něměckých volbách.

Krátce po otevření volebních místností v osm ráno svůj hlas odevzdali předsedové menších stran, které usilují o vstup do parlamentu, Christian Lindner ze Svobodné demokratické strany (FDP) a Cem Özdemir ze strany Zelených. Hlasovala i Frauke Petryová z Alternativy pro Německo (AfD), která má velkou šanci nejen proniknout do parlamentu, ale být i třetí nejsilnější stranou v Bundestagu.

Foto: Sebastian Willnow, ČTK/AP

Hlas odevzdala i šéfka Alternativy pro Německo Frauke Petryové

Fronty u volebních místností

Volební místnosti se uzavřou v 18 hodin. Spekuluje se, že by účast mohla být vyšší než před čtyřmi lety.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová hlasovala v Berlíně

Vyšší volební účast než před čtyřmi lety už nyní hlásí Hamburk nebo Stuttgart, kde do 12 hodin hlasovalo 19,6 procenta voličů, což je o půl procentního bodu více než před čtyřmi roky. Fronty jsou před hlasovacími místnostmi i v Mnichově a dalších bavorských městech stejně jako v Postupimi.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Před hlasovacími místnostmi se tvořily fronty.

Experti to přičítají Alternativě pro Německo. Ta dokázala v uplynulých letech k zemským volbám přilákat řadu nevoličů, takže se čeká, že by to mohlo být podobné i v parlamentních volbách. Hodně lidí chce zase naopak hlasovat proti AfD.

Při posledních volbách v roce 2013 přišlo 71,5 procenta oprávněných voličů, v roce 2009 to bylo zatím nejméně - 70,8 procenta.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Němka míjí volební plakáty hlavními protivníky Angelou Merkelovou a Martinem Schulzem.

Řada politiků v neděli oprávněné voliče vyzvala, aby skutečně přišli hlasovat. Učinil tak i prezident Frank-Walter Steinmeier. „Volební právo je občanské právo,” uvedl Steinmeier v příspěvku v listu Bild am Sonntag. „Pro mě je v demokracii občanským právem nejvznešenějším. Jděte volit!” apeloval. Kdo nepřijde k volbám, nechá podle něj za sebe o budoucnosti země rozhodovat jiné. K účasti ve volbách jménem německé vlády na Twitteru vyzval také její mluvčí Steffen Seibert.

Reklama

Výběr článků

Načítám