Hlavní obsah

Merkelová stále nevysvětlila, na jakém právním základě migranty do země vpustila

– Berlín

Ani dva roky poté, co německá vláda umožnila uprchlíkům uvázlým na takzvané balkánské stezce vstup do země, není jasné, na jakém právním základě tak učinila. Vyplývá to z posudku právníků Spolkového sněmu, o kterém v pátek, tedy dva dny před německými parlamentními volbami, informoval list Die Welt.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti čekají na registraci na sociálním úřadě v Berlíně.

Článek

Podle posudku měly úřady na podzim 2015 na základě tehdy platného práva uprchlíky přicházející z bezpečného Rakouska na hranicích spíš odmítnout.

V závěru kampaně před nedělními parlamentními volbami je posudek Vědecké služby - oddělení Spolkového sněmu, které je přísně apolitické - značně výbušný, poznamenal list Die Welt.

Rozhodnout měl parlament

Liberální Svobodná demokratická strana (FDP) i protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD), které po volbách pravděpodobně usednou v parlamentu, již dříve oznámily, že podpoří vznik parlamentního vyšetřovacího výboru k migrační politice vlády kancléřky Angely Merkelové.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Podle právních expertů vláda dosud nevysvětlila, na jakém právním základě se na podzim 2015 rozhodla vpustit do země statisíce uprchlíků. Upozornili zároveň, že v „zásadních” oblastech je povinen rozhodovat parlament.

Otázku, zda bylo přijetí migrantů, kteří uvázli v Maďarsku, zásadním rozhodnutím, ale posudek jednoznačně nezodpovídá. Upozorňuje nicméně na rozhodnutí ústavního soudu, z něhož podle listu Die Welt vyplývá, že o rozhodnutí vpustit uprchlíky do Německa měl hlasovat parlament.

Otevření hranic pro uprchlíky na balkánské stezce 4. září 2015 nařídila kancléřka Angela Merkelová pouze po dohodě s jednotlivými ministry. Parlament o tom nikdy nehlasoval, a to ani dodatečně. Vláda podle Vědecké služby parlamentu přitom nevyužila ani jiné právní normy, které by jí zmiňovaný krok umožnily v souladu s právem učinit.

Bezohledná Merkelová

Poslankyně strany Levice Sevim Dagdelenová, která vypracování posudku parlamentním právníkům zadala, vyzvala kancléřku, aby se k jeho závěrům vyjádřila. Bylo správné uprchlíkům pomoci, posudek ale ukazuje, jak "bezohledně" tehdy Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel jednali, uvedla Dagdelenová.

"Bohužel do rozhodování nezapojili ani parlament, ani sousední země," dodala. Podle ní to posílilo především pozice protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD).

Reklama

Související články

Merkelovou na východě Německa vypískali

Německá kancléřka Angela Merkelová zažila ve středu patrně nejhorší den předvolební kampaně, když ji v saském Torgau a braniborském Finsterwalde její odpůrci...

Výběr článků

Načítám