Hlavní obsah

Polsko po 11 letech rozdalo tresty za největší stavební neštěstí, zemřeli při něm i Češi

– Katovice

Tresty od půldruhého roku po devět let vězení vynesl ve čtvrtek odvolací soud v Katovicích nad viníky největšího stavebního neštěstí v polských dějinách. Soudní proces, označovaný v médiích za historicky nejdelší, se tak dočkal pravomocného rozsudku více než 11 let po neštěstí.

Foto: Profimedia.cz

Veletržní hala se zřítila v lednu 2006.

Článek

V Katovicích se 28. ledna 2006 zřítila veletržní hala, v níž se právě odehrávala mezinárodní výstava holubů. Zahynulo 65 lidí, včetně tří Čechů, dvou Slováků a několika dalších cizinců. K neštěstí podle soudu došlo v důsledku opominutí, lajdáctví a nedodržení předpisů.

Devět let za mřížemi si má odpykat hlavní projektant. Další čtyři obžalovaní - člen vedení a technický ředitel firmy, které hala patřila, stavební expert a stavební inspektorka - vyvázli s jedním trestem ve výši 18 měsíců a se třemi tresty ve výši dvou let vězení. Soud zprostil viny novozélandského člena vedení haly a stavebníka, který halu postavil.

Sníh nebyl prvotní příčinou

Podle expertů byly málo odolné všechny nosné konstrukční prvky haly, takže budova nevydržela nápor velkého množství sněhu na střeše. Podle znalců ale sníh nebyl prvotní příčinou pádu haly, ta se mohla zřítit například i při silném větru.

Prvoinstanční soud vynesl rozsudky loni v létě. Projektanta Jacka J. tehdy uznal vinným z toho, že úmyslně způsobil katastrofu, protože při tak špatném projektu mohl počítat s tím, že se hala zhroutí. Odsoudil jej na deset let. Další obžalovaní tehdy dostali tří- až pětileté tresty.

Odvolací soud tresty zmírnil se zřetelem na polehčující okolnosti, včetně délky procesu, i s poukazem na skutečnost, že neštěstí zavinily lidské chyby. Bez významu pro soud podle televize TVN 24 nebyla ani skutečnost, že obžalovaní se aktivně soudních jednání zúčastňovali a plnili své procesní povinnosti.

V komentářích k verdiktu se již objevilo, že vynesení pravomocného verdiktu po tak dlouhé době poslouží vládní straně Právo a spravedlnost (PiS) jako argument pro kontroverzní soudní reformu; ta je mimo jiné zdůvodňována tím, že polské soudy potřebují změny, aby se lidé dočkali spravedlnosti rychleji. Oponenti připomínají, že v tomto případu se proces vlekl sedm let, protože soudy se musí držet procedur, stanovených zákonodárci, tedy politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám