Hlavní obsah

Spor o Katalánsko eskaluje, španělská vláda přebírá jeho veřejné finance

Madrid
Aktualizováno

Španělská vláda v pátek oznámila, že přebírá kontrolu nad významnou částí veřejných financí Katalánska, jehož kabinet chce 1. října pořádat referendum o nezávislosti. Ministr financí Cristobal Montoro dal Katalánsku 48 hodin na to, aby se přizpůsobilo novému systému.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Zastánci katalánské samostatnosti v ulicích Barcelony

Článek

Montoro už v červenci nařídil místním úřadům, aby namísto měsíčních zpráv o veřejných výdajích za služby posílaly zprávy každý týden. Ve čtvrtek ale šéf katalánské pokladny Oriol Junqueras oznámil, že zprávy posílat nebude, protože jde o politicky motivovaný krok.

Katalánští představitelé současně vyzval Madrid, aby s nimi vedl dialog.

Spor mezi ústřední vládou v Madridu a katalánskými představiteli stále kulminuje. Ačkoliv španělský ústavní soud pozastavil platnost zákona o referendu, který před pár dny schválil katalánský parlament, v němž dominují zastánci samostatnosti, katalánské úřady chtějí přesto hlasování uspořádat.

Španělská prokuratura ale nařídila zabavovat volební lístky i veškeré materiály vztahující se k referendu a varovala, že katalánští představitelé budou stíháni.

Madrid poukazuje na neústavnost referenda, jelikož je v ústavě zakotveno, že území Španělska je nedělitelné. Katalánci už jednou referendum chystali a španělský ústavní soud ho koncem roku 2015 označil za neústavní. Nyní soud zatím jen pozastavil platnost zákon, než rozhodne o nové stížnosti na vypsání plebiscitu.

Foto: , Novinky
Katalánsko na severovýchodě Španělska, jehož metropolí je Barcelona, je s více než sedmi milióny obyvatel druhým nejlidnatějším ze 17 autonomních společenství v zemi.
Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.
Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám