Hlavní obsah

Rusko a Bělorusko zahájily velké manévry

Moskva
Aktualizováno

V Rusku a Bělorusku začalo ve čtvrtek rozsáhlé vojenské cvičení Zapad 2017. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany s tím, že se ho účastní 12 700 vojáků. Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen ale tvrdila, že se ho ve skutečnosti zúčastní sto tisíc vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku a Bělorusku začalo vojenské cvičení ZapadVideo: AP

 
Článek

„Velitelům orgánů vojenského velení a velitelům přiděleným k vojenským výcvikovým jednotkám zapojeným do cvičení byly předány složky s rozkazy generálního štábu ozbrojených sil, které mají splnit při vojenském cvičení,“ citovala agentura TASS velení ruských sil.

Cvičení ve čtyřech oblastech na západě Ruska a v šesti v Bělorusku se podle něj účastní 12 700 vojáků, 7200 běloruských a 5500 ruských. Jeho součástí jsou ostré střelby a účastní se ho také letectvo i protivzdušná obrana. Zapojeno je do něj 250 tanků a obrněných vozidel, dvě stě kusů děl i sedmdesát vrtulníků a letadel.

Manévry každý druhý rok

Ministerstvo obrany zdůraznilo, že cvičení je ryze obranné. Scénář předpokládá obranu před útokem ze západního směru, z fiktivních zemí. „Hlavním cílem cvičení je zlepšení vzájemné spolupráce štábů různých úrovní,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Mají se během něj prověřit pokročilé způsoby velení na všech úrovních a uplatnit zkušenosti ze současných ozbrojených konfliktů, tedy zřejmě ze syrského, kde Rusko bojuje.

Foto: Mapy.cz

Vojenské cvičení Zapad 2017

Velké manévry Ruska a Běloruska se konají každý druhý rok. Podle nedávného prohlášení německé ministryně obrany Ursuly von der Leyen se ve skutečnosti má manévrů účastnit o 100 tisíc vojáků ve zbrani a záměrně uvedlo nižší počet, protože u manévrů s více než 13 tisíci vojáky musejí být pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) . Ruské ministerstvo obrany toto tvrzení odmítlo jako absurdní. Podle informací ruského tisku byli na cvičení pozváni pozorovatelé z Ukrajiny, Polska, Švédska, Norska a tří pobaltských států a zástupci několika mezinárodních organizací. [celá zpráva]

„Nic neskrýváme a skrývat ani nesmíme. Pokud státy NATO chtějí na našem cvičení být, budou vítány,” řekl nedávno běloruský prezident Alexandr Lukašenko. V Minsku se proti manévrům konal protest.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Běloruská opozice proti manévrům protestovala

Západní sousedé Ruska považují cvičení Zapad 2017 za bezprostřední ohrožení. Ukrajina obvinila Moskvu, že hodlá své diverzní oddíly přesunout na ukrajinské území a využít je k sabotážím a provokacím. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Švédsku se koná největší vojenské cvičení za posledních 20 letVideo: Reuters

Ministři obrany Polska a Litvy dali najevo obavu, že Rusko a Bělorusko během cvičení obsadí část polského a litevského území. Švédsko zahájilo vlastní manévry. [celá zpráva]

Spojené státy preventivně přesunuly do Pobaltí 600 příslušníků výsadkových jednotek a převzaly ochranu vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga zachovává aliance klid, ale ”je na pozoru”.

Reklama

Výběr článků

Načítám