Hlavní obsah

Méně kvalifikovaní zůstanou nanejvýš dva roky. Britové připravují omezení migrace z EU

Londýn

Britské ministerstvo zahraničí už vypracovalo návrh plán na omezení přistěhovalců ze zemí EU po brexitu. Některé podrobnosti unikly prostřednictvím deníku The Guardian.

Foto: ČTK/AP

Zastánci EU demonstrují před britským parlamentem.

Článek

Britská premiérka slíbila, že v březnu 2019 skončí volný pohyb osob z EU. Podle návrhu to také znamená, že by Britové lidem s nižší kvalifikací povolili maximálně dva roky pobytu, těm více kvalifikovaným tři až pět let.

Dokument také předpokládá postupné zavádění nového imigračního systému, který ukončuje právo většině evropských migrantů usídlit se v Británii a na větší omezení mají přistěhovalci narážet i v případě, že si chtějí do Británie přivést rodinu. Pro všechny občany EU má být povinné cestovat do Británie s pasem.

„Zjednodušeně řečeno, znamená to, že přistěhovalectví musí být považováno za cenné pro zemi jako celek,“ uvádí se v textu, který má 82 stran.

Druhá kategorie?

Jedná se teprve o návrh, který ještě nebyl britskou vládou schválen. Britský list uvedl, že návrh kolující mezi ministry a předními úředníky už vyvolal spory.

Deník podotkl, že takový plán zřejmě vyvolá nevoli členských států Unie a pocit, že Británie se bude k jejich občanům chovat jako k občanům druhé kategorie. To by mohlo podnítit odvetné kroky ze strany unijní sedmadvacítky, poznamenal list.

Příliš vysoká migrace z EU, zejména z nových členských zemí včetně ČR, byla jedním z hlavních argumentů zastánců brexitu, který Britové odhlasovali v loňském referendu. Počet nově příchozích z EU od té doby poklesl.
Podle Evropské komise nyní žije v Británii asi 3,2 miliónu lidí z jiných zemí unie včetně zhruba deseti tisíc Čechů. Britů v EU je zhruba 1,2 miliónu.

Reklama

Související články

Jednání o brexitu nepokročila, spory trvají

V Bruselu ve čtvrtek skončilo třetí kolo jednání o brexitu. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier po něm řekl, že rozhovory téměř nepokročily. Mezi oběma...

Výběr článků

Načítám