Hlavní obsah

Při potyčce s migranty v Calais byli zraněni tři policisté

Tři policejní důstojníci byli v sobotu zranění při střetu s migranty nedaleko francouzského přístavu Calais. Migranti využili tamní dopravní zácpy a vylezli na nákladní vozy. Policie proti nim použila slzný plyn, citoval v neděli oficiální místa britský server Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: Kolony vozidel vytvářející se na dálnici A16 před Calais jsou místem, kde se migranti snaží dostat na korby nákladních vozidel, aby se nepozorovaně provezli Eurotunelem na druhý břeh Lamanšského průlivu.

Článek

Calais je dlouhodobě místem, do nějž se stahují migranti směřující do Velké Británie. Chovají naději, že se jim odtud podmořským tunelem nejsnáze podaří překonat Lamanšský průliv.

„Naši britští kolegové otevřeli tento víkend pouze devět ze čtrnácti pruhů. Očekávali jsme, že odbavíme na 9000 vozů projíždějících Eurotunelem a dalších 7500 v přístavu,” vysvětlil pro agenturu AFP zástupce policejního velitele Jean-Philippe Vennin důvod, proč se doprava na dálnici A16 v místě zpomalila a vytvořila se zácpa.

Dálnice A16 je hlavní tepnou vedoucí k tunelu a přístavišti pro všechny, kdo se chtějí dostat na britský břeh.

Hra na kočku a myš

Zhruba padesátka migrantů vzniklé situace využila a kolem půl páté odpoledne vylezla na několik nákladních vozidel. Podle zpravodaje agentury, jenž byl na místě, u dálnice čekalo přibližně šest desítek migrantů.

Policie se proto rozhodla přistoupit „na hru na kočku a myš a použila slzný plyn, aby migranty rozehnala,” popsal průběh zásahu Vennin. Ve vzniklém střetu byly zraněni tři policisté, informovala pak oficiální místa bez upřesnění, zda byli zranění také na druhé straně.

Řidič nákladního vozidla pak donutil slézt dolů migranty, kteří mu vylezli na korbu, poté, co ho na nezvané pasažéry upozornili lidé v okolních autech.

Potyčky jsou časté

Francie loni v říjnu uzavřela nedaleký tábor, v němž žilo okolo deseti tisíc migrantů v divokých podmínkách. I proto byl také místními nazýván Džungle.

Scházeli se v něm migranti směřující do Británie. Jak podotýká britský server, i po uzavření tábora zůstává Calais stále místem odkud se migranti snaží překročit průliv a pokračovat dál na Britské ostrovy. Nejčastějším úkrytem, který volí k ilegálnímu překonání tunelu, jsou nejčastěji střechy a korby kamiónů.

Potyčky, kdy se migranti snaží dostat na vozy jedoucí do tunelu, jsou tak v místě na denním pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám