Hlavní obsah

Na jihozápadě Finska pobodal útočník několik lidí, dva mrtví a šest zraněných

• Aktualizováno

Ve finském městě Turku pobodal v pátek odpoledne neznámý útočník několik lidí. Dva lidé zemřeli a šest bylo zraněno, uvedla tamní policie. Původní zprávy hovořily o jedné oběti. Podezřelého policie na místě postřelila a zadržela. Motiv činu zatím není znám.

Foto: Roni Lehti, ČTK/AP

Oběť řádení útočníka s nožem ve finském městě Turku

Článek

Informace o počtu obětí i zraněných se zprvu rozcházely, podle vyjádření policie na mimořádné tiskové konferenci zahynuli dva lidé a šest je zraněných. Není zatím jasné, zda incident souvisí s terorismem, ministryně vnitra Paula Risikkoová nicméně uvedla, že Finsko zvýší bezpečnostní opatření po celé zemi.

Ministryně uvedla, že podezřelý vypadal jako muž "cizího původu". Vzhledem k tomu, že nemusí být Fin, prověřují nyní členové bezpečnostních složek, jestli o něm nemají imigrační úřady nějaké záznamy, dodala Risikkoová.

Policie už dříve na Twitteru informovala, že útočníka postřelila do nohy. „Policie postřelila na noze osobu podezřelou ze spáchání trestného činu. Osoba byla zadržena. Doporučujeme, aby se lidé vyhýbali centru Turku,” napsala.

Několik osob bylo pobodáno v centru Turku. Policie zaútočila na podezřelého pachatele. Jedna osoba je uvězněna.

Večer policejní ředitel Seppo Kolehmainen uvedl, že prozatím má v hledáčku jen jednoho podezřelého.

Motiv činu, který se stal v oblasti náměstí Puutori a Kauppatori v samotném centru Turku, zatím není znám. Kolehmainen tvrdí, že je příliš brzy na to, aby se útok dával do souvislosti s mezinárodním terorismem. "Není nic známo o motivech... nebo o tom, co přesně se v Turku stalo," řekl.

Foto: Staff, Reuters

Květiny a zapálené svíčky na místě útoku v centru finského města Turku

Informace některých médií, že pachatel při útoku křičel Alláhu akbar (v arabštině Bůh je veliký), policejní ředitel odmítl komentovat.

Podle finského listu Ilta-Sanomat útočník napadl mimo jiné ženu s kočárkem. Zranění jsou v péči lékařů v místní nemocnici. Podle listu Helsingin Sanomat je několik z nich v kritickém stavu. Agentuře AFP ale ředitel nemocnice Petri Virolainen řekl, že zranění jsou ve stabilizovaném stavu, dva prodělali operaci.

Policie po útoku oblast okamžitě uzavřela a vyzvala obyvatele, aby ji co nejrychleji opustili. Následně evakuovala mimo jiné největší knihovnu ve městě a jedno z nákupních center, uvedl server YLE.

V návaznosti na svědectví o prchajícím muži pátrá po dalších možných útočnících. Vlaky a autobusy odjíždějící z města Turku policie kontroluje. Posíleny byly i hlídky u dopravních uzlů, a to i v nedalekém hlavním městě Helsinkách.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Posílené ozbrojené hlídky policistů na letišti v Helsinkách v návaznosti na ozbrojený útok v Turku na jihozápadě země

„Vláda pečlivě sleduje vývoj událostí v Turku a probíhající policejní operaci. Kabinet se ještě dnes sejde,” uvedl na Twitteru finský premiér Juha Sipilä. Na ohlášené tiskové konferenci policie na 19:00 (18:00 SELČ) bude i ministryně vnitra

Nebylo vůbec jasné, kdo koho honí, popsal svědek

Jedny z prvních záběrů z centra města ukazují utíkající lidi na ulici. „Pravděpodobně se stal teroristický útok. Viděl jsem, jak policie střílí na muže,“ uvedl jeden ze svědků. „Lidé se najednou rozeběhli a křičeli, byla to hrozná scéna. Nebylo vůbec jasné, kdo koho honí a kdo utíká,” cituje Express dalšího.

„V uzavřeném areálu v centru Turku bylo několik lidí zraněných, možná jsou mrtví. Na místě je mnoho sanitek a policie,“ napsal na Twitteru další ze svědků. Na stejné sociální síti se objevily záběry z místa, z nichž je patrné lidské tělo překryté bílou plachtou. Není však zatím zřejmé, zda je to oběť útočníka, či útočník sám.

Turku má asi 180 tisíc obyvatel a leží asi 150 kilometrů západně od finského hlavního města Helsinek.

Reklama

Výběr článků

Načítám