Hlavní obsah

V Berlíně chtějí zrovnoprávnit pohlaví, chystají společné pisoáry pro muže i ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Častý problém, kdy je na ženských toaletách dlouhá fronta a na pánských volno, se rozhodla vyřešit berlínská vláda. Ta plánuje modernizaci veřejných záchodů. Podle zpravodaje BBC by se všechna místa, kde jsou nyní pouze mužské pisoáry, měla změnit v tzv. unisex toalety.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„V budoucnu by měly existovat pisoáry, které budou moci využívat všechna pohlaví,“ píše se v 99stránkovém dokumentu nazvaném „Koncept toalet“.

Návrh byl sestaven berlínskou vládou, která je v současné době ovládána levicovou koalicí. Genderově vyvážené toalety však nebudou jedinou změnou. Berlíňané plánují také lepší viditelnost u vchodů, dobře osvětlený exteriér a nouzový alarm.

Autoři tvrdí, že pisoáry jsou ideálním nástrojem, který omezuje rozšířené venkovní močení. Zatím není jasné, jestli močení ve stoje bude pro berlínské ženy přijatelné a zda pisoáry budou muset obsahovat clony nebo kabinky.

Názory některých žen jsou však spíše negativní. „Proč ode mě vláda chce, abych močila vestoje? Jsou důležitější témata týkající se žen. Například bezpečnost ve veřejné dopravě,“ svěřila Christina Henke z konzervativní CDU.

Ženské pisoáry už existují

Německý odborník na toalety Mete Demiriz se pro online magazín jetzt.de zmínil, že unisex pisoáry mohou ušetřit spoustu vody. Podle průzkumů prý totiž žena během jedné návštěvy toalety použije splachovadlo celkem třikrát.

Prototyp ženského pisoáru sestavený jeho týmem se nachází na univerzitě v Gelsenkirchenu a jeho součástí je kabinka s dveřmi. „Je to jako mužský pisoár, jenom je níž. Uživatel má záda u zdi a dřepí, jako kdyby lyžoval,” řekl Demiriz.

Ženské pisoáry nejsou ve světě novinkou. Existují už například v Itálii nebo Číně. Zatím není zřejmé, zda se v Berlíně objeví rovněž ženský pisoár nebo univerzální pisoár vhodný pro všechny.

Reklama

Výběr článků

Načítám