Hlavní obsah

Džihádisté si říkali Tři mušketýři a v Británii plánovali teror

– Londýn

Soud v Londýně ve čtvrtek uložil doživotní tresty trojici džihádistů, kteří si říkali Tři mušketýři a plánovali útok na policii nebo vojáky po vzoru dvojice islamistických extremistů, kteří na londýnské ulici před čtyřmi lety ubodali armádního příslušníka Lee Rigbyho a uřízli mu hlavu.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Khobaib Hussain, Naweed Ali, Mohibur Rahman, Tahir Aziz

Článek

Pětadvacetiletý Khobaib Hussain, devětadvacetiletý Naweed Ali a třiatřicetiletý Mohibur Rahman podle soudu plánovali rozsévat teror a provést „útok s co nejvíc oběťmi“, informoval server BBC. K útoku chtěli použít výbušniny a sekáček na maso.

Společně s nimi byl na doživotí odsouzen ještě jeden muž, osmatřicetiletý Tahir Aziz.

Gang z hrabství West Midlands podle soudce Globea „dlouhodobě vyznával radikální a násilnickou ideologii“. BBC upozornila, že tři z nich už byli dříve vězněni kvůli terorismu. Skupina, která si říkala Tři mušketýři, plánovala útok přes zašifrované zprávy.

Nikdo z nich se osobně v závěrečný den k soudu nedostavil a všichni popřeli vinu. Soud rozhodl, že Hussain, Ali a Rahman stráví za mřížemi nejméně 20 let, než mohou požádat o předčasné propuštění. Aziz si má odpykat přinejmenším 15letý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám