Hlavní obsah

Nizozemské dráhy chtějí „odpohlavnit“ slovník

Právo, mcm

Operátor nizozemských železnic a vlaků NS chce zavést pohlavně neutrální oslovení pasažérů. Vyvolal tím však ostrou reakci. Napsal to britský deník The Times. Místo tradičního „dámy a pánové“ by měli cestující napříště slyšet jen oslovení „vážení cestující“. Změna má být do konce roku zavedena na stanicích po celé zemi.

Foto: Profimedia.cz

Vlakové nádraží v Amsterdamu. Ilustrační foto

Článek

„Je to malá, ale logická změna. Proč neoslovovat lidi podle toho, co pro nás znamenají?“ hájil tento záměr ředitel NS Roger van Boxtel. Prohlášení NS také tvrdilo, že nové oslovení je prý kratší a že je prý třeba jít s dobou. „Máme pocit, že ,dámy a pánové‘ jsou dnes trochu formální,“ uvádí se v něm.

Autoři prohlášení zmínili ještě jednu možnost, totiž vyjmenovat v oslovení všechny sexuální orientace.

„Drahé dámy a pánové, chlapci a dívky, příslušníci LGBTQIA a každý, kdo má platný lístek… Tak to se nám zdálo trochu dlouhé,“ uvádí prohlášení NS.

LGBTQIA je zkratkou pro lesbičky, homosexuály, bisexuály, transpohlavní, intersexuální a asexuální osoby a také pro lidi pohlavně označované jako queer (podivný).

Záchody už „neutrální“ jsou

„NS se úplně zbláznily. Spíše než pohlavně neutrální komunikaci by měly raději zajistit, aby vlaky jezdily včas. Je to šílené,“ reagoval na to na Twitteru šéf protiimigrační strany PVV Geert Wilders. Poslanci jeho strany vyzvali končící vládu, aby sociálně liberální vedení NS vyhodila a použila peníze ušetřené na jejich platech k řešení problémů s útoky na průvodčí.

Nový předpis o oslovení má platit na 70 tisících nástupištích v zemi a na 24 tisících tabulích s oznámeními o vlacích. NS nyní ujišťují, že oslovení „dámy a pánové“ není zakázáno. „Ale standardem se nyní stává ,vážení cestující‘,“ dodala firma.

Od personálu se bude vyžadovat, aby se tím řídil. Jeden z pracovníků nizozemské železnice hájil nový krok ujištěním, že „záchody ve vlacích jsou pohlavně neutrální už celá léta“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám