Hlavní obsah

Eurokomise žene Česko kvůli kvótám na přijímání migrantů do dalšího kola řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise posunula do další fáze řízení proti Česku, Maďarsku a Polsku, které podle ní neplní program přerozdělování migrantů podle kvót. Důvodem je to, že Česko, Maďarsko ani Polsko ve svých dosavadních odpovědích v řízení kvůli kvótám neuvedly, že začnou rychle migranty na své území přebírat. Postoj trojice zemí již dříve kritizoval předseda EK Jean-Claude Juncker.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„Je třeba dát jasně najevo, že i když hlasujete proti něčemu, musíte dodržovat platné právo,” dodal Juncker s odkazem na program přerozdělení až 160 tisíc žadatelů o azyl nacházejících se v Itálii a Řecku. Ten unijní státy navzdory odporu Česka a některých dalších zemí přijaly v roce 2015.

Evropská komise v úterý do Prahy, Varšavy a Budapešti zaslala takzvaná „odůvodněná stanoviska” a dala zemím měsíc na reakci.

Do druhé fáze se tak dostalo řízení, které následně může – pokud Komise odpovědi z hlavních měst nedostane nebo pokud poskytnutá vyjádření pro ni nebudou uspokojivá – skončit žalobou u unijního soudu.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Běženci v přístavu na italské Sicílii

Vysoká pokuta nebo penále

Soud by mohl rozhodnout o jednorázové vysoké pokutě či opakovaném penále do chvíle, než země své povinnosti začne plnit. Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos přitom dal před novináři jednoznačně najevo, že uspokojivou odpovědí by pro Komisi byla jen změna přístupu země k migračním kvótám.

Řízení pro nesplnění povinnosti vůči trojici zemí zahájila Komise v polovině června. Také tehdy státy dostaly měsíc na odpověď. Praha 13. července odpověděla dopisem, v němž výtky odmítla a upozornila na nedostatečnou součinnost především italských, ale také řeckých úřadů.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Migranti na lodi v Neapoli

Nic neslíbili, zlobí se eurokomisař

V žádné z odpovědí ale nebylo uvedeno, že země začnou rychle žadatele přebírat, a tedy své povinnosti plnit, řekl před novináři Avramopulos.

Dvouletý program, který byl proti vůli ČR, Maďarska a několika dalších zemí schválen v září 2015, předpokládal převzetí celkem 120 tisíc lidí ze dvou migračních krizí přetížených jihoevropských zemí. Slovensko a Maďarsko rozhodnutí napadly u unijního soudu, jeho generální advokát soudcům navrhl, aby žalobu zamítli. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám