Hlavní obsah

Jak pomoci Itálii? EU zvažuje dobrovolné přesídlování migrantů nad rámec kvót a za peníze

Ministři vnitra zemí Evropské unie budou ve čtvrtek v estonském Tallinnu jednat o možnosti dobrovolného přesídlení migrantů nad rámec unijních kvót. Za to by země mohly dostat i finanční příspěvek. Rozhodnout se mohou až do poloviny září. Český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se jednání nezúčastní.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Záchranář pomáhá matce s dítětem v sicilském přístavu

Článek

Rozšíření už existujícího projektu je součástí plánu, který v úterý předložila Evropská komise ve snaze pomoci Itálii, která je v současnosti nejvíce zasažena migrační krizí. V rámci existujícího projektu bylo zatím do zemí EU z domluvených více než 22 tisíc lidí přesídleno kolem 16 tisíc osob s právem na mezinárodní ochranu.

Na programu jednání budou i opatření, která mají zrychlit návrat těch, kteří se do EU dostali nelegálně a právo na azyl nemají.

Chovanec nejede

Mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková Novinkám sdělila, že ministr Chovanec se jednání nezúčastní. „Podle mých dnešních informací delegaci povede první náměstek Jiří Nováček,” uvedla. „Postoj Česka platí a není důvod jej měnit,” doplnila mluvčí s odkazem na červnové rozhodnutí vlády nepřijímat žádné uprchlíky. To se však týkalo přijímání v rámci migračních kvót, o něž ale v tomto případě nejde.

Chovanec v rozhovoru pro Právo před časem řekl, že Česko až do voleb nepřijme žádného migranta. [celá zpráva]

Dobrovolně a za peníze

Nejmenovaný představitel komise ve středu novinářům připomněl, že členské země by se k přijímání zavázaly dobrovolně. Za každého přesídleného člověka má země EU nárok na finanční příspěvek. Teď vyčleněné peníze mohou do konce roku 2018 zajistit přesídlení až 37 tisíc osob.

Program se netýká přerozdělování podle kvót těch žadatelů o azyl, kteří se nacházejí v Itálii a Řecku. Toto přerozdělování kritizuje Česká republika a další středoevropské státy. Na základě dobrovolného rozhodnutí členských zemí jsou v něm legálním způsobem přesídlováni do EU občané s právem na mezinárodní ochranu nacházející se v danou chvíli mimo evropské území a vybraní například ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Komise nyní vyzvala státy, aby se při nabídce míst a výběru osob pro přesídlení zaměřila na ohrožené skupiny - třeba samotné ženy či děti bez doprovodu - z Libye, Egypta, Nigeru, Etiopie a Súdánu. Nejmenovaný představitel EK dnes připustil, že v Libyi jako takové bude vzhledem k tamní bezpečnostní situaci velmi složité konkrétní vhodné osoby vyhledat.

Reklama

Výběr článků

Načítám