Hlavní obsah

Britská policie zabavila rekordní počet zbraní, zatkla Čecha s Polákem

Londýn

Britské pohraniční stráži se na francouzské straně eurotunelu pod Lamanšským průlivem podařilo zadržet rekordní zásilku zbraní a munice. Zbraně byly schované v autě s přívěsem, v nichž cestovala sedmičlenná posádka. V souvislosti s jejich pašováním byli obviněni dva lidé - Polák a Čech, informovala televize SkyNews.

Foto: Agency Crime National, ČTK

Britské úřady zabavily na francouzské straně tunelu pod kanálem La Manche desítky funkčních ručních zbraní (na snímku). Policie podle tisku zatkla Čecha a Poláka.

Článek

„Nejsou to ty největší zbraně, ale dají se snadno ukrýt a v rukou těch, kdo se je chystají použít, jsou smrtící,“ poznamenal zástupce ředitele britské národní vyšetřovací agentury (NCA) Graham Gardner.

Zásilka byla zadržena ve francouzském Coquelles nedaleko Calais. Ve speciálně vybudovaných tajných schránách v přívěsu se nacházelo 79 pistolí kalibru 4 mm a 6 mm a množství munice.

„Nemám pochyby o tom, že množství těchto zbraní směřovalo do ulic Londýna,“ podotkl policejní zástupce Michael Gallagher.

Policie v té souvislosti obvinila 59letého Poláka a 23letého Čecha žijícího v britském městě Slough. Mladý Čech byl podle zprávy zatčen po příjezdu do anglického Doveru z dalšího francouzského přístavu Dunkerku. Oba zatčení čelí dvěma obviněním a zůstávají ve vazbě, uvedla SkyNews.

Zbylých šest Poláků - čtyři ženy a dva muži - z auta, v němž se vezly zbraně, stíháno není.

Britští pohraničníci působí ve Francii v rámci bilaterální dohody Londýna s Paříží.

Reklama

Výběr článků

Načítám