Hlavní obsah

Buňka IS na Mallorce verbovala džihádisty, zatýkalo se ve Španělsku, Německu i v Británii

Madrid
Aktualizováno

Policie ve Španělsku, Británii a Německu zadržela od úterka při společné operaci nejméně šest lidí, které podezírá z vazeb na samozvaný Islámský stát (IS). Teroristická buňka, řízená z Mallorky, verbovala mladé radikály pro boje v Sýrii a Iráku. Informoval o tom ve středu španělský list El País s odvoláním na zdroje z policie a justice. Hlavní podezřelý byl zadržen v Birminghamu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zátah proti islamistům na MallorceVideo: Reuters

 
Článek

Společná policejní razie Španělska, Británie a Německa začala v úterý odpoledne a byli při ní zadrženi nejméně čtyři lidé ve městě Palma de Mallorca, jeden člověk v Británii a jeden v Německu. Zadržení, jejichž národnost španělský list neuvedl, jsou obviněni mimo jiné ze spolupráce s teroristickou skupinou a z podpory terorismu. Při zatýkání u nich policie zabavila videa s projevy vůdců IS a jejich násilnými činy.

Šéf skupiny byl zadržen v Birminghamu, jednalo se o 44letého imáma. Zatčen byl na žádost Španělska ve středu brzo ráno v bytě ve čtvrti Sparkhill, uvedl list Daily Mail.

Teroristická buňka s ústředím na Mallorce pořádala podle španělských policejních zdrojů každý týden tajné schůzky, na nichž mimo jiné vybírala mladé lidi do řad bojovníků IS v Sýrii a Iráku.

Vyšetřování této buňky začalo už v roce 2015, když byl zachycen web s videi ukazujícími verbování a indoktrinaci mladého španělského muslima, který se pak vydal do Sýrie. Tajným službám se podařilo zjistit autora videa, šlo o španělského salafistického imáma, který byl ve středu zadržen ve Velké Británii a je stíhán v několika evropských zemích. Právě on jezdil do Palmy de Mallorca a působil na komplice, aby verbovali a indoktrinovali další lidi. Podle vyšetřovatelů rekrutoval bojovníky do Sýrie a sháněl pro ně peníze.

Další zadržený v Německu byl zástupcem imáma ve věcech duchovních a ideologických. Právě on udržoval spojení s ostatními zadrženými a podílel se na propagandistických videích, které buňka připravovala.

Podle zdrojů z vyšetřování se na operaci kromě španělské policie a tajné služby podílela i německá federální kriminální policie, policie v Severním Porýní-Vestfálsku, londýnská policie a policie v Birminghamu stejně jako Europol.

Od roku 2004 přes 700 zatčených

Ve Španělsku bylo za poslední dva roky zadrženo na 170 osob podezřelých z podpory džihádistů, od teroristických útoků v Madridu z března 2004 jich bylo zatčeno více než 700. Více než sto osob odsouzených za posledních deset let ve Španělsku v souvislosti s terorismem bylo vyhoštěno do země jejich původu.

Reklama

Výběr článků

Načítám