Hlavní obsah

Bývalý syrský ministr obrany zemřel ve Francii

Ve Francii zemřel bývalý syrský ministr obrany Mustafá Tlas, který patřil k blízkým spolupracovníkům otce současného syrského prezidenta Háfize Asada. Ze Sýrie odešel po začátku současné občanské války. Jeho příbuzní informovali, že Tlas zemřel v úterý v Paříži ve věku 85 let.

Foto: Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad (vpravo) s tehdejším ministrem obrany Mustafou Tlasem na fotografii z roku 2000

Článek

Odjezd do Francie v roce 2011 vysvětlil zdravotními důvody. Jeden z jeho synů Manaf Tlas za ním v roce 2012 přijel a stal se jedním z nejprominentnějších syrských uprchlíků. Působil v minulosti jako generál syrských republikánských gard a v mládí byl přítelem současného prezidenta Bašára Asada.

Mustafá Tlas absolvoval spolu s bývalým prezidentem Háfizem Asadem vojenskou akademii a byl jedním z jeho nejbližších poradců po celou dobu Asadovy vlády. Pocházel z provincie Homs a patřil k nejvlivnějším sunnitům ve vládě, v níž převládají příslušníci šíitské sekty alávitů, k níž patří Asadova rodina. Když v roce 2000 Háfiz Asad zemřel, pomáhal Mustafá Tlas zajistit předání moci Asadovu synovi Bašárovi.

Jeden z příbuzných řekl agentuře Reuters, že se rodina nyní snaží Tlasovo tělo převézt od Sýrie, aby se mohl pohřeb konat v Damašku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám