Hlavní obsah

S lidmi z EU budeme zacházet jako s Brity, slibuje Mayová. Po Unii žádá totéž

– Londýn • Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová chce, aby s občany Evropské unie žijícími v zemi legálně bylo i po odchodu Británie z evropského bloku zacházeno jako s občany Spojeného království. Mayová to řekla před britskými zákonodárci.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Chci zcela ujistit lidi, že podle vládního návrhu nebude žádný občan EU, který nyní legálně žije ve Spojeném království, muset Británii (po brexitu) opustit. Chceme, abyste zůstali,” prohlásila premiérka před britskými poslanci. Dodala, že s Bruselem by ráda uzavřela reciproční dohodu.

Cizinci ze zemí Evropské unie by měli mít ve Spojeném království stejná práva jako Britové v případě, že na ostrovech žijí nepřetržitě pět let a déle.

Britský ministr pro brexit David Davis už v neděli v rozhovoru pro BBC zopakoval, že Británie nabízí občanům EU „stejná rezidenční práva, stejná zaměstnanecká a zdravotní práva i práva na sociální dávky, práva na penzijní zajištění a tak dále“.

„Jediné, co nedostanou, je právo hlasovat ve volbách, a to mohou získat, když se stanou občany (Spojeného království),“ dodal Davis.

Velká Británie si ale nepřeje, aby na práva občanů EU nadále dohlížel Evropský soudní dvůr. Londýn proto navrhuje nový arbitrážní soud, což může jednání s unijní stranou zkomplikovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám